„Прољеће у Бањалуци“: Манифестација „Вече уз тамбуру“ од 5. до 13. априла

У оквиру манифестације “Прољеће у Бањалуци”, од 5. до 13. априла, биће одржан Европски фестивал трзалачких инструмената под називом “Вече уз тамбуру”. Током три фестивалске вечери у Бањој Луци и Градишци, публици ће се представити оркестри из БиХ, Србије, Хрватске, Чешке и Русије.

Прве двије фестивалске вечери ће обиљежити тамбурашка музика. У петак и суботу, 5. и 6. априла, пред бањалучком публиком ће наступити најбољи тамбурашки оркестри који долазе из Србије, Хрватске, Чешке и БиХ.

– Прво фестивалско вече ће отворити Градски тамбурашки оркестар Бања Лука, под диригентском палицом Златана Мирића. Након Бањалучана ће наступити Градски тамбурашки оркестар из Инђије, предвођен Љубинком Лазићем, иначе соло контрабасистом Београдске филхармоније. Прво вече затвара, бањалучкој публици добро познат, Градски тамбурашки оркестар “Бранко Радичевић” из Руме. Овај оркестар је задњих неколико година, под диригентском палицом Смиљане Јанчић, остварио врхунске резултате на свјетској тамбурашкој сцени.  Поред осталог, побједник је прошлогодишњег Свјетског фестивала ТамбурицаФест у Новом Саду – кажу у Градском тамбурашком оркестру Бања Лука.

Друго фестивалско вече отварају гости из Чешке Републике, Тамбурашки оркестар “Брач” из Студенке. Након чешких тамбураша на позорницу Банског двора ће, по први пут, изаћи Тамбурашки оркестар „Гај“ из Загреба, а друго фестивалско вече ће затворити оркестар Тамбурашког друштва „Фердо Ливадић“ из Самобора.

Треће фестивалско вече ће бити одржано у петак, 12. априла, када ће Академски руски народни оркестар из Њижног Новгорода из Русије, у Банском двору, одржати цјеловечерњи концерт, који ће се поновити 13. априла у Центру за културу Градишка.  Овај оркестар у свом саставу има традиционалне руске трзалачке инструменте, попут балалајке, домбре, клавирске харфе и друге.  Оркестром диригује Виктор Кузњецов, заслужни умјетник Руске Федерације.

Како наводе организатори, основни циљ фестивала је промовисање тамбурашке музике, као дијела европске културне баштине, али и тражење нових музичких форми изражавања у свјетлу тамбурашке музике. Фестивал “Вече уз тамбуру”, ове године ће имати своје 18. издање.