Програм „Здраво старење“: Бесплатни садржаји за 35.000 пензионера

Градоначелник Бање Луке Игор Радојичић озваничио је данас у Дому пензионера почетак реализације програма „Здраво старење“, намијењеног припадницима најстарије популације.

Током обиласка Дома пензионера, Радојичић је нагласио да ће овај програм бити провођен до краја ове године на четири локације у граду, те позвао бањалучке пензионере, њих 35.000, да се што масовније укључе у предвиђене садржаје.

– Овим пројектом, настоји се постићи да људи старије животне доби имају могућност да активно користе слободно вријеме и да се осјећају укљученим у друштвену заједницу. Град треба да понуди тим људима бесплатне садржаје како се ти људи не би осјећали отуђено и запостављено – рекао је Радојичић и додао да је на самим корисницима да изаберу активности које су им по вољи, док је Град, с друге стране, омогућио да сви ти садржају буду потпуно бесплатни за кориснике програма.

Стево Хаврељук из Удружења пензионера града Бање Луке каже да су понуђене активности, од гимнастике до учења страних језика, добродошле за пензионерску популацију.

– Многи пензионери су, завршавајући свој животни вијек, дошли у позицију да немају могућности да искористе своје вријеме на добар начин, а вјерујем да ће им овај програм сигурно помоћи у томе – казао је Хаврељук.

Програм „Здраво старење“ спроводи градска организација Црвеног крста уз подршку Града и Центра за социјални рад. Активности се реализују у четири мјесне заједнице: Залужани (друштвени дом), Драгочај (друштвени дом/просторије мјесне заједнице), Старчевица (Дневни центар за стара лица), Oбилићево (Дом пензионера).

Учесници програма ће имати прилику да буду укључени у активности као што су: корективна гимнастика, учење страних језика, хеклање и вез, школа кориштења паметних телефона, такмичење у шаху, медицинско савјетовање,  кулинарске секције и слично.