При крају израда Стратегије развоја града, задовољна и пословна заједница

Стратегијом развоја Бањe Луке за период 2018-2027. године биће дефинисани правци развоја, визија града и пројекти који ће се проводити у наредних 10 година, изјавио је градоначелник Игор Радојичић на данашњој сједници Партнерства за развој града.

Истичући да би градски парламент овај документ требао усвојити до краја године, Радојичић је казао да ће израдом нове Стратегије развоја бити трасиран развој града за наредних десетак година.

Он је истакао да је овом стратегијом дефинисана ситуациона анализа, визија и циљеви града.

– Након што су утврђени циљеви, визија и мисија развоја ушло се у разраду четири стратешка циља. Први подразумјева изградњу повољног пословног окружења, а други развој „зеленог“ града, што укључује еколошка питања, заштиту животне средине и развој инфраструктруе. Такође, предвиђен је развој „паметног“ града који подразумјева модернизацију различитих врста услуга. И на крају, четврти циљ дефинисао је развој друштвених дјелатности као што је здравство, образовање, спорт, култура и остало – рекао је Радојичић.

Према његовим ријечима, данашња сједница представља наставак комуникације са  пословном заједницом, невладиним организацијама, удружењима и разним институцијама гдје ће се разматрати секторско планирање у оквиру којег је предвиђено 216 пројеката и мјера у оквиру ова четири циља.

Он је прецизирао да сада слиједи фаза појединачног планирања пројеката како би у октобру био окончан рад на тексту нацрта стратегије, који би требао бити упућен на усвајање у Скупштину града.

Са друге стране, представници пословне заједнице истичу да су од почетка били укључени у израду овог документа, али и да је већина њихових приједлога прихваћена.

– Видљиво је да Град по први пут жели да креира боље услове пословања али и бољу сарадњу са пословном заједницом – рекао је потпредсједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић.

Он је подсјетио да је један од њихових приједлога био побољшање услова у средњим школама за извођење практичне наставе, што је Градска управа прихватила.

– Са циљем да дођемо до квалитетнијих услова за обуку ученика већ је кренула реализацција овог пројекта гдје је Град издвојио дио средстава а дио послодавци за опремање школа- каже Тривић.