Пријем за угледне хирурге из региона и Норвешке

Поводом одржавања 20. међународног стручног састанка Удружења хирурга Републике Српске, градоначелник Игор Радојичић примио је данас представнике удружења хирурга из БиХ, Србије, Црне Горе, Македоније, Словеније и Хрватске и докторе из Норвешке.

Градоначелник Радојичић изразио је задовољство што је имао прилику да у Градској управи угости угледне хирурге са цијелог простора бивше Југославије.

-Надам се да ће имати времена и да уживају у нашем граду, који настоји да се промовише као регионални центар. Географски и припада у такво мјесто, али ево и у разним областима, укључујући и медицину, настојимо да се профилишемо на међународној сцени – казао је Радојичић.

Како је рекао, драго му је да је јуче у Бањој Луци обављена прва лапароскопска операција јетре.

-Исто тако, надамо се да ће бити успјешно окончан један од највећих пројеката у Бањој Луци, који чекамо дуги низ година, а то је коначан завршетак хирургије и пресељење на нову локацију и рад у савременим условима на Паприковцу – закључио је Радојичић.

Предсједник Управног одбора Удружења хирурга Републике Српске Зоран Алексић, казао је да је у оквиру јубиларног 20. стручног састанка Удружења хирурга РС урађена јучерашња лапароскопска операција јетре у Универзитетско-клиничком центру РС и да је то прва те врсте у БиХ.

Операцију су урадили професори Бјорн Едвин и Јакоб Бергсланд из Краљевске болнице Осло из Норвешке, који ће, између осталих, бити специјални гости и на данашњем састанку одржати предавање.

Алексић је истакао да је Управни одбор Удружења хирурга донио одлуку да умјесто досадашње праксе обраде болести или стања, ове године на јубиларни 20. састанак позове предсједнике удружења хирурга из свих бивших југословенских република, да одрже стручна предавања из области и о теми коју сами изаберу.

-То је први пут на овим просторима да неко организује састанак првих хирурга Словеније, Хрватске, Републике Српске, Федерације БиХ, Србије, Македоније и Црне Горе и због тога овом догађају желимо да дамо велику важност – нагласио је Алексић.