Прихваћене примједбе, план центра града поново на јавној расправи

Скупштина града Бање Луке усвојила је данас Нацрт регулационог плана централног подручја града, из којег би требало да проистекне нови изглед градске језгре, и поново га упутила у јавну расправу, након што су у претходној расправи пристигле бројне примједбе грађана.

У паузи данашње сједнице, градоначелник Игор Радојичић прецизирао је да су многе примједбе, које су се могле чути током претходне јавне расправе, прихваћене и унесене у нови изглед нацрта регулационог плана.

– Пошто ће и овај нацрт у јавну расправу, очекујем да у међувремену добијемо још квалитетних рјешења. Што се тиче конкретних промјена у односу на претходни документ, овим нацртом предвиђено је, између осталог, да се планирани кружни ток на Булевару Цара Душана „враћа“ на садашњу локацију умјесто великог обухвата који би ишао око цијелог зеленог острва испод Ферхадије, а предвиђа се и доградња Техничке школе чиме бисмо створили услове за смјештај Грађевинске школе која је сада подстанар и нема трајно ријешено питање смјештаја. Поред тога, неколико локација, на којима су биле планиране вишеспратнице, предвиђени су да буду „зоне“, односно нисмо ишли на прецизирање спратности већ на коефицијент изграђености. Те измјене односе на локације код Техничке школе, преко пута Народне скупштине РС и на „Кастеловом ћошку“ – објаснио је Радојичић.

Он је додао да су, новим нацртом, неке локације у центру града поново планиране као зелене површине, као што су, на примјер локација код споменика бану Милосављевићу, паркића између Народног позоришта и Банског двора, као и локација тзв. Грађиша (надзмени дио садашњег атомског склоништа, лоцираног иза зграде УИО) који је, за разлику од првобитног нацрта, уцртан као зелена површина што би се постигло озелењавањем те површине, односно изградњом тзв. зеленог крова.

– Истовремено, неколико локација у централном подручју или зона је предвиђено за провођење конкурса, на којем ће бити избрано најбоље идејно рјешење тих површина. То је планирано за простор од Храма Христа Спаситеља до предвиђеног споменика борцима Одбрамбено-отаџбинског рата, затим простор од Банског двора до Народног позоришта РС и локација старе аутобуске станице – навео је Радојичић. Он је, уједно, најавио да ће да је у припреми први међународни архитектонски конкурс у Бањој Луци након дуго времена, који се односи на рјешење за мултифункционалну конгресно – конференцијску дворану у Улици олимпијских побједника.

Према његовим ријечима, процјењује се би комплетна процедура око усвајања регулационог плана за централно градско подручје требало да буде усвојена до краја ове године.

Истовремено, градска скупштина данас је усвојила и консолидовани извјештај о извршењу градског буџета за првих шест мјесеци, по којем је остварено 12 милиона КМ буџетског суфицита. Градоначелник Радојичић оцијенио је да је то добар показатељ, те изразио увјерење да ће и коначни биланс на крају године бити позитиван.

– Логично је да је остварен суфицит јер су приходи били у складу са очекивањима, а расходи још увијек нису достигли пројекте који су започети. Бројни пројекти за које је планирано око 30 милиона КМ су тек у почетној фази, а видљив је и тренд раста прихода и да имамо повећану наплату пореза на непокретности – навео је Радојичић.

Предсједник Скупштине града Зоран Талић, изјавио је да  је најважнија стабилизација буџета и да суфицит од 12 милиона КМ остварен због неутрошених средстава из претходне године, али и емисије обвезница.

-Важно је и да започети пројекти имају добру динамику релаизације и да ћемо их у задатом року завршити. Смањили смо проценат кредитног задужења кроз прошлогодишње рефинансирање и сада степен задужености Града износи 10,5 одсто што је много боље од затечених 18 одсто– нагласио је Талић.

По први пут концепт социјалног становања

Градски парламент данас је, између осталог, усвојио и одлуку о критеријумима за остваривање права на субнеционисање станарина.

– Први пут имамо одлуку о субвенционисању социјалног становања што представља нови пројекат у граду. У току је градња 48 стамбених јединица у Куљанима за лица у стању социјалне потребе. То је велики пројекат који Град реализује заједно са Министарством за избјеглице и расељена лица РС.  Ријеч је о томе да лице у стању социјалне потребе могу добити стан на кориштење под повољнијим условима, односно биће им субвенцинисан дио станарине или цијела станарина зависно од категорије – појаснио је Радојичић.