Презентовани резултати пројекта „Полна едукација-превенција и подршка“

Удружење за помоћ ментално недовољно развијеним лицима Бања Лука је у Дому омладине, презентовало резултате пројекта „Полна едукација-превенција и подршка“ који је реализован са циљем подршке особама са потешкоћама у развоју.

  • Идеја за пројекат је настала на основу искуства рада са корисницима Центра за дневно збрињавање „Оникс“, Центра за дневно збрињавање “Дајте нам шансу-Звјездице“ Бања Лука и разговора са њиховим родитељима. Полност је основна карактеристика свих људских бића која је изражена у свим људским активностима. И код особа са интелектуалним тешкоћама полност је дио личног идентитета, индивидуалног и социјалног функционисања – кажу у Одјељењу за културу, туризам и социјалну политику.

Како су истакли из Удружења за помоћ ментално недовољно развијеним лицима – пројекат је донио бројне позитивне резултате како за дјецу са потешкоћама у развоју, тако и за родитеље.

-Јачање капацитета самих особа са интелектуалним потешкоћама кључни је аспект превенције злоупотребе над њима. Континуирана прича и разговор о заштити од злоупотребе кроз модерна средства комуникације, као и њиховог прихватљивог понашања, био је један од најважнијих задатака овог пројекта – наводе из удружења.

Одрживост пројекта обезбијеђена је кроз успостављање савјетовалишта за сполну едукацију, које ће моћи користити корисници и њихови родитељи у дневном центру и ван њега.

-Колико је ова услуга важна, показује чињеница да се у току трајања пројекта  одржавао индивидуално-савјетодавни рад  са корисницима о различитим темама, од понашања и употребе друштвених мрежа, узнемиравања преко модерних средстава комуникације, па емоционалних односа са другима – закључили су из удружења.

Пројекат „Полна едукација – превенција и подршка“ је реализoван кроз Регионални програм локалне демократије на Западном Балкану – ReLOaD, финансиран од стране  Европске уније (ЕУ), а имплементиран кроз Развојни програм Уједињених нација (УНДП). У пројекту су учествовали и студенти Факултета политичких наука Универзитета у Бањој Луци, а претентована је и брошура која је настала током релаизације овог пројекта.

Пројекат је реализован у оквиру платформе „Бања Лука људског лица“ који је суфинансирао Град Бања Лука у партнерству са организацијом Центар за подршку породицама дјеце и особа са потешкоћама у развоју  “Дајте нам шансу-Звјездице“ Бања Лука.