Представљено идејно рјешење будућег парка природе „Сутурлија“

Бањалучани би већ током ове године требало да добију додатне садржаје за рекреацију, у оквиру будућег парка природе „Сутурлија“.

Идејно рјешење нове рекреативне зоне, која је лоцирана свега три километра од центра града, данас је, заједно са тимом архитеката, представио иницијатор овог пројекта и предсједник Скупштине града Зоран Талић.

Талић је нагласио да су протеклих годину и по дана трајале активности на припреми пројекта и потребне документације за почетак радова. Он је прецизирао да су, за почетак, били фокусирани на локалитет доњег тока Сутурлије, гдје су планирали развој рекреативних садржаја.

  • Идентификовали смо око хектар и по градског земљишта, које може да се организује за ново излетиште у граду које би служило свим суграђанима, али и школарцима за излете. Такође, већ смо радили порибљавање како би Сутурлија била препознатљива и по рибљем фонду. Жеља нам је да се развија и простор за све спортске активности, поготово што су овом локалитету већ активни пењачки клубови – појаснио је Талић.

Како је истакао, Сутурлија је потенцијал који заслужује пажњу свих нас.

  • Данас започињемо једну фазу која треба да нас окупи око доњег тока, а у наредном периоду да генерације које буду долазиле надограде концепт и да то буде једна излетничка и спортско-рекреативна оаза – закључио је Талић.

Градоначелник Игор Радојичић казао је да Бањалучани већ имају навику да долазе на тај простор, те да ову локацију треба даље уређивати. Он је објаснио да се већ ове године може радиити једна од фаза овог пројекта.

  • Поред инфраструктуре, грађани данас траже и просторе за рекреацију, излете, бављење спортом и здравим животом. У том правцу, Бања Лука у протеклим годинама има низ иницијатива на различитим крајевима града – навео је Радојичић.

Он је честитао предсједнику Талићу, који се ангажовао на пројекту за уређење Сутурлије и већ га довео до ове фазе реализације на терену.