Превенција поплава: Урађена обалоутврда код Пријечана

Изградња обалоутврде и уређење корита Врбаса на потезу код трнског моста, у оквиру великог пројекта заштите од поплава, приводи се крају, а радови би, према плановима, требало да буду окончани до краја овог мјесеца.

– Лијева страна обале је завршена, а до краја мјесеца требало би бити завршени и преостали радови на десној обали Врбаса, у оквиру прве фазе овог пројекта – кажу у Одјељењу за комуналне послове.

У првој фази, коју финанасирају Развојни програм УН-а (УНДП) и Градска управа, изграђено је 700 метара обалоутврде и уређено 300 метара ријечног корита. Вриједност прве фазе износи више од 900.000 КМ, а радови су почели у септембру прошле године.

– Тренутно, грађевинци завршавају радове на изградњи десне стране обалоутврде. Из ријечног корита су, поред тога, извађене веће камене формације које су смањивале проток Врбаса, чиме су хидролошки услови побољашани и повећан је проток воде – рекли су у Одјељењу.

У Пријечанима, насељу које је имало велике штете у катастрофалним поплавама из 2014. године, задовољни су што се ушло у овај, велики пројекат уређења корита Врбаса.

– Више од 130 објеката на овом подручју је било под водом током поплава 2014. године и зато нас радује да се кренуло са уређењем обала и корита Врбаса. А, надамо се да ће се овај пројекат наставити и у наредним годинама – истиче предсједник Савјета Мјесне заједнице Пријечани Дарко Шкобић.

У сарадњи са УНДП-ом, Бања Лука је раније сачинила велики пројекат уређења и заштите обале Врбаса. Овај пројекат је инициран послије катастрофалних поплава из маја 2014. године и усмјерен ка томе да се повећа пропусна моћ самог корита. Према договору са УНДП-ом, ова организација је у прву фазу овог пројекта уложила 660.000 КМ, а Град 270.000 КМ. Наставак радова зависи од обезбијеђених средстава. Пројектована вриједност цјелокупног пројекта износи више од 11 милиона КМ.