Први фестивал бањалучког ћевапа

Град Бања Лука у суботу, 13. јануара, организује први фестивал бањалучког ћевапа на „Крашовом“ паркингу у центру града.

„Ћевап фест“, као манифестација посвећена промоцији домаћег, локалног, препознатљивог производа и бренда доноси и цјелодневни богат културно-умјетнички програм, програм за дјецу, наступе лингвисте и стeнд-ап комичара, а након тога музички програм.

Градоначелник Игор Радојичић, који је најавио фестивал на данашњој конференцији за новинаре, истакао је да Бања Лука има потенцијал да са оним што је бањалучки ћевап и причом која се око њега може развити – направи једну манифестацију, која ће бити традиционална и која ће привлачити и домаће и стране посјетиоце.
-Овај пут смо је везали уз Православну нову годину и програм фестивала, који почиње у 11 часова, биће завршен до 23.30 часова, непосредно пред почетак молебана у Храму Христа Спаситеља – навео је градоначелник Радојичић.

На паркингу код „Краша“, гдје ће бити постављени посебни шатори, учествоваће за сада пријављених шест роштиљница, које ће ћевапе продавати по популарним цијенама. Уз пратећи култуно-умјетнички програм, иде и домаће пиће, и то од: Бањалучке пиваре, МБ импекса, Винарије Јунгић и Витаминке.

-Дакле, искључиво домаћи производи и домаћи брендови, јер је управо циљ да цијела манифестација буде једна од промоције домаћег – истакао је Радојичић.

Гости који долазе у Бању Луку, у принципу, знају за бањалучки ћевап и то је једна од препознатљивих одредница нашег града, а како је рекао градоначелник Радојичић – жељело се од те приче направити и нешто више.

-Тако је паралелно са овом манифестацијом, Град Бања Лука покренуо и заштиту географског поријекла, односно ми ћемо бити носиоци иницијативе која има формални пут према овлаштеним институцијама у БиХ да се заштити географско поријекло и назив бањалучког ћевапа – закључио је градоначелник Радојичић, који је позвао све суграђане и госте да у суботу посјете „Ћевап фест“.

Званични промотер бањалучког ћевапа и лице које се налази на логу ове манифестације, Небојша Куштриновић истакао је да је град на Врбасу познат по свом „бањалучком ћевапу“, који је наш гастрономски бренд.

-Протеклих дана Бања Лука је била пуна туриста, и сигурно је да су сви пробали бањалучки ћевап. Слободно можемо рећи, да онај ко није пробао бањалучки ћевап није ни био у нашој Бањој Луци – рекао је Куштриновић.

Он је појаснио да бањалучки ћевап у односу на друге није посебан само по томе јер се прави у „плочицама“, већ и по лепињи, која се припрема у специјалним крушним пећима, са температуром од преко 400 °C.

-Тијесто је мекано и прије печења се уваља у мекиње. Уз то, бањалучки ћевап најукуснији је када се једе рукама – испричао је легендарни бањалучки метеоролог.