Пољопривредници информисани о подстицајима из градског буџета

Центар за развој пољопривреде и села организовао је вечерас у Банском двору скуп на којем су се пољопривредни произвођачи и представници савјета мјесних заједница из руралног и приградског подручја Бање Луке, могли информисати и сазнати више о плановима и програмима рада центра, те о планираним подстицајима за пољопривреднике у овој години.

Градоначелник Игор Радојичић, нагласио је да ће за пдостицаје пољопривреди, ове године, из градског буџета бити издвојено око 1,1 милион марака по различитим линијама, али да то нису једина улагања у рурална подручја Бање Луке.

– Ове године далеко већа средства ћемо пласитрати у инфраструктуру, а ту, прије свега, мислим на водоснабдијевање. Кроз капиталне пројекте из ове области, углавном на сеоском подручју, планирамо улагање и до 10 милиона марака, јер се на различитим крајевима градског подручја многи пољопривредници жале баш на недостатак воде. Ту је и питање саобраћајница, али мислим да је јако важно и оно што зовемо друштвеним животом, а то су школе, друштвени домови и слично, јер желимо да и они који живе на селу имају сличне могућности као и људи који живе у граду када је ријеч о друштвеним садржајима – навео је Радојичић.

Он је подсјетио да је прошле године завршена фабрика воде „Црно врело“, да је рађено на још три крака, те најавио да ће наредних дана обићи завршене кракове према подсистему „Звијезда“.

– Планирамо ове године још око четири милиона марака улагања на том подручју, у подсистеме према Славићкој, Радосавској и Пискавици, као и према Бронзаном мајдану. Посла има много, а за улагања је потребно око 20 милиона марака – рекао је Радојичић.

Директор Центра за развој пољопривреде и села Драшко Илић, изјавио је да су пољопривредници вечерас упознати са садржајем два правилника која регулишу додјелу подстицајних средстава, која су ове године издвојена из градског буџета.

– Износ од 1,1 милион марака није затворен и може се мијењати зависно од градских прихода и ребаланса буџета. Поред ових средстава, пољопривредницима помажемо кроз Центар за развој пољопривреде и села, кроз његову властиту производњу на РЕЦ „Мањача“ која је сваке године све масовнија као и кроз пројекте који су уграђени у Стратегију развоја града. Тренутно смо у фази именовања тима који ће се бавити израдом стратегије развоја руралног подручја што је један од циљева дефинисан и Стратегијом развоја града. Та стратегија ће обухватити политике које ће помоћи бољем и квалитетнијем животу на руралном подручју са основним циљем да задржимо становништво на том подручју што ће омогућити даљи развој – закључио је Илић.