Почињу превентивни прегледи: Представљена позитивна искуства Љубљане

Представници бањалучког Дома здравља и Градске управе разговарали су данас у Љубљани са руководством тамошњег Дома здравља, поводом предстојећег почетка превентивних здравствених прегледа становништва Бање Луке.

Сличан програм у Љубљани се проводи још од 2011. године, па је ово била прилика да се пренесу искуства у вези превентивних прегледа, са посебним освртом на прегледе на поједина малигна обољења.

Теа Стегне Игњатович, медицински директор љубљанског Дома здравља, прецизирала је да се, у области малигних обољења, проводе превентивни прегледи на рак дебелог цријева код мушкараца, те рака дојке и материце код жена.

Према њеним ријечима, одазив пацијената на ове позиве износи око 65 одсто.

Директорица бањалучког Дома здравља Невена Тодоровић, указала је на то да овај програм у Бањој Луци почиње овог викенда, с циљем да у идућих годину дана буде превентивно прегледано 80.000 становника нашег града.

– Пошто Словенија, а посебно Љубљана, има одличне резултате у спровођењу сличног програма превенције, жељели смо да из прве руке видимо њихова искуства, која нам могу бити од велике помоћи у реализацији нашег програма – казала је она.

Програм бесплатних превентивних прегледа почиње 6.октобра у Мотикама, након чега слиједе Чесма, Шарговац,Агино село и Бочац.

Распореди за прегледе за новембар бице накнадно објављен.

У оквиру овог програма, превентивни прегледи ће у идућих годину дана бити обављени на подручју цијеле Бање Луке.

Програм проводи Дом здравља, а Град Бања Лука покрива све трошкове.