Почиње љетња сезона у Банском двору

Након трoмјесечне паузе проузроковане пандемијом вируса корона, Бански двор – Културни центар од 10. јула отвара љетњу сезону, под симболичним називом „50 по 50“.

  • Бански двор покреће љетњу сезону културних дешавања симболичног назива „50 по 50“, алудирајући на број мјеста у публици за сваки програмски садржај, како би биле задовољене све прописане епидемиолошке мјере. Обавезно је и поштовање физичке дистанце, ношење заштитне маске и дезинфекција руку на улазу, и то ће постати неизоставан дио новог „кућног реда“ у Банском двору. На овај начин желимо послати поруку да, упркос свему, живот не смије стати и да уз одговорно понашање и самодисциплину можемо и морамо почети да се навикавамо живјети са вирусом и да пробамо пронаћи начин како да задовољимо своје културне потребе – казао је директор Младен Матовић.

У петак 10. јула, у малом изложбеном салону Банског двора биће отворена изложба „На свиленим таласима“, умјетнице Хелене Мијатовић. Три дана касније, у понедјељак 13. јула, истакнути београдски пијаниста Небојша Максимовић, одржаће цјеловечерњи концерт са почетком у 21.00 час. Од 15. до 20. јула у Банском двору биће одржан се Фестивал књижевности „Императив“. Посјетиоци ће за пет фестивалских дана моћи да присуствују на више од 20 програмских садржаја и упознају се са најзначајнијим ауторома из региона чија су дјела у протеклом периоду привукла пажњу читалаца, али и књижевне критике.

Након тога, у програму Банског двора чекају нас још двије изузетне изложбе  – „Умјетник као митолог“ академског сликара Милоша Вујића која ће од 20. јула бити отворена у Каменој кући тврђаве Кастел, те „Мир у универзуму – мир на планети свијета“ аутора Бранка Бабића која ће од 23. јула бити отворена у малом изложбеном салону Банског двора.

Бански двор, као и до сада, задржаће праксу представљања бањалучких музичких умјетника. Концерт Соње Чуле (флаута) и Јоване Бранковић (клавир) одржаће се у Концертној дворани 22. јула, док ће завршница програма  за мјесец јули припасти  концерту камерног дуа „Џентлемен“, којег чине Борис Дукић (кларинет, саксофон) и Златан Мирић (клавир).