Почиње реализација програма „Здраво старење“

У периоду од 4. септембра до 31. децембра 2018. године, уз подршку Града Бања Лука и Центра за социјални рад, Градска организација Црвеног крста Бања Лука почеће реализацију програма „Здраво старење“.

Циљ програма је да се суграђанима треће животне доби омогући да учествују у превентивним активностима који утичу на квалитетнији и здравији живот. Активности се реализују у четири мјесне заједнице: Залужани (друштвени дом), Драгочај (друштвени дом/просторије мјесне заједнице), Старчевица (Дневни центар за стара лица), Oбилићево (Дом пензионера). Поред Градске организације Црвеног крста у реализацији програма учествују Удружење пензионера града Бање Луке и Омладински комуникативни центар.

Учесници програма ће имати прилику да буду укључени у активности као што су: корективна гимнастика, учење страних језика, хеклање и вез, школа кориштења паметних телефона, такмичење у шаху,  медицинско савјетовање,  кулинарске секције и слично.

У првом мјесецу, реализоваће се радионице превентивно-корективне гимнастике, предавања на тему пружања прве помоћи и самопомоћи, предавање о штетности пушења, радионица о органској пољопривреди и др.

У току програма планирано је обиљежавање Свјетског дана срца и Свјетског дана дијабетеса, када ће корисници  имати прилику да учествују на предавању о превенцији ових обољења.На све четири локације биће распоређени волонтери који ће у директном раду са корисницима  учествовати у реализацији активности. У почетним активностима биће проведене анкете и процјена потреба учесника програма, на основу којих ће се вршити унапређивање квалитета програма.

Учесници у реализацији програма похађали су акредитовани програм обуке уз подршку Удружења „Партнерство за јавно здравље“  из Сарајева и Популацијског фонда Уједињених нација у БиХ (UNPFA).