Почиње обнова улазне куле на тврђави Кастел

Градоначелник Бање Луке Игор Радојичић, током данашњег обиласка тврђаве Кастел, најавио је да ће реконструкција крова улазне куле, која је изгорјела у пожару 2013. године, почети чим то дозволе временске прилике.

Према његовим ријечима, за обнову је путем јавног тендера изабрано београдско предузеће „Кото“, које би, у зависности од временских услова, радове требало почети током овог мјесеца и завршити их у року од 60 дана. Вриједност радова је око 50.000 КМ.

Градоначелник Радојичић је нагласио да тврђава Кастел изискује значајна средства за реконструкцију и једна фаза је већ урађена захваљујући фондовима Европске уније.

-Већ неколико година нема тих додатних средстава из фондова, која су потребна за комплетну реконструкцију тако да смо се одлучили да радимо дио по дио односно по фазма у зависности од расположивих средстава – истакао је градоначелник.

Он је најавио да би ове године требало да започну и радови на кули иза улазне, која је такође у лошем стању. У буџету је за реконструкцију те куле предвиђено око 100.000 КМ.

-Надам се да ћемо ове године ући у дјелимичну реконструкцију и евентуално привођење намјени и те куле, јер неколико простора унутар Кастела је већ приведено додатним намјенама попут Камене куће, која је сада изложбени простор и још три куле су употребљиве – додао је Радојичић.

 

Кастел је једна од првих знаменитости у граду коју туристи посјете, те ће упоредо са изналаском средстава за њену обнову, Град осмишљавати додатни садржај на тврђави интересантан туристима.

-Свакако да су потребна и средства и снага да се уради комплетна реконструкција Кастела и попуни садржајем. Оно што ћемо радити у временским интревалима, јесте да ћемо дио по дио програмски осмишљавати, радити одређене поставке како бисмо створили једну туристичку понуду и да свако ко посјети Кастел може да види неки стални програм – навела је начелник Одјељења за културу, туризам и социјалну политку Наталија Тривић.