Почиње градња водовода у Јагарама

Изградња водоводног система Јагаре, чиме ће бити ријешен вишедеценијски проблем недостатка воде виших дијелова овог насеља, требало би да започне половином марта. Овај пројекат би, уједно, створио техничке предуслове за рјешавање водоснабдијевања у горњим дијеловима Старчевице и Обилићева.

Према најави из Одјељења за комуналне послове, за овај велики пројекат из области водоснабдијевања биће издвојено 650.000 КМ, а радови би требалo да почну 15. марта. Како је планирано, ове године би требало да буде изграђен примарни водоводни систем, што подразумијева два резервоара, двије пумпне станице, те доводне и потисне цјевоводе.

Јагаре немају изворишта значајнијег капацитета, и, како су појаснили надлежни – потребно је изградити водовод који би преузимао одређену количину воде са градског водовода у Карановцу.

– Вода би се даље „дизала“ пумпама до одређених кота са којих би се снабдијевали засеоци: Долови – Кајкути, Јагаре – Врањеши, Малетићи, Крчмари, Додици, Пеуље, Бановићи, Шкорићи и Томићи – рекли су из одјељења.

Ово би била и прва фаза, док би у другој, предвиђеној за наредну годину – био грађен секундарни дио мреже до корисника.

Као дугорочни циљ градње резервоара у Јагарама, како истичу из градског „Водовода“ – јесте да се вода доведе на Понир и тиме ријеши проблем водоснабдијевања треће и четврте висинске зоне мјесних заједница Старчевица и Обилићево. Ове године на ширем подручју града планирана је изградња више водоводних система. Уз Јагаре, радиће се на градњи водовода Чесма II, III и IV висинска зона, а у плану су и водоводи Бањица, подсистем Рекавице и Мишин хан.

 Јагаре, архива

Јагаре, архива

Један од највећих пројеката биће увезивање свих кракова цјевовода великог водоводног система „Црно врело“, који би у будућности требало да обезбиједи водоснадбијевање за 20.000 потрошача са подручја рубних дијелова Бање Луке и Приједора. У оквиру овог система, најприје ће воду добити потрошачи који се снабдијевају са Ђурића главице, а потом и они са Дедића локве.

Према подацима ресорног одјељења, само у протекле двије године изграђена је водоводна мрежа укупне дужине 23,7 километара.