Почео Театар фест „Петар Кочић“

Премијером представе „Каролина Нојбер“ аутора Небојше Ромчевића, у адаптацији и режији Кокана Младеновића, у Народном позоришту РС вечерас је почео Театар фест „Петар Кочић 2018“ који се ове године одржава под слоганом „Мит и стварност“.

Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић је свечано отворила фестивал, на којем ће се такмичити шест представа из земаља региона.
Цвијановићева је истакла да Театар фест Бању Луку чини садржајнијом и богатијом, уз сјајни колектив Народног позоришта Републике Српске и све умјетнике.

-Сигурна сам да ће у будућности имати још више успјеха. Они су већ довољно показали низом награда и признања које су добили на различитим такмичењима и регионалном плану, што доприноси афирмацији Републике Српске – рекла је Цвијановићева.

 

Градоначелник Бање Луке Игор Радојичић каже да је Тетар фест један од догађаја који се у нашем граду очекује са нестрпљењем.

-Овогодишња селекција дјелује обећавајуће. Народно позориште Републике Српске је оцијењено највишим оцјенама од бањалучке публике- каже Радојичић и напомиње да ће у стратегији градске културе приоритет бити подизање културне сцене на виши ниво.

Директор Народног позоришта Републике Српске Ненад Новаковић очекује да ће се публици свидјети представе.

-Очекујем да Театар фест покаже гдје смо у омјеру са другим позориштима, али и да публика оцијени наш рад у односу на друга позоришта- рекао је Новаковић и захвалио Влади Српскеи Граду на подршци у организацији ове културне манифестације.

На овогодишњем 21. фестивалу публика ће моћи да погледа представе „Моја ти“ Атељеа 212 из Београда и Стеријиног позорја из Новог Сада, затим „Аника и њена времена“ Српског народног позоришта из Новог Сада и „Бео арта“ из Београда.

Биће одигране и представе „Устав Републике Хрватске“ Сатиричног казалишта „Керемпух“ из Загреба, „Двеста“ Књажевско српског театра из Крагујевца, „Корешподенција“ Звездара театра из Београда, као и „Све се некако преживи осим смрти“ Народног позоришта из Сарајева.

Отварању Театар феста присуствовали су министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић, генерални конзул Републике Србије у Бањој Луци Владимир Николић, предсједник Скупштине града Бања Лука Зоран Талић, те друге званице из јавног и друштвеног живота Републике Српске, БиХ и земаља окружења.

Театар фест „Петар Кочић 2018“ биће затворен 11. јуна када ће бити додијељене награде, а у част награђених биће одиграна представа „ТНТ-Алан Форд“ по мотивима истоименог популарног италијанског стрипа, у драматизацији Предрага Луцића, режији Кокана Младеновића и копродукцији Гледалишча Копер из Копра и Камерног театра 55 из Сарајева.