Почела санација насипа на Врбањи и Врбасу

По налогу градских власти, почела је санација оштећеног насипа на Врбањи и Врбасу у насељу Чесма. Средства у износу од око 460.000 КМ обезбјеђена су из буџета Фонда солидарности.

Водна инспекција Града Бање Луке, крајем априла је наложила санацију насипа на десним обалама Врбање и Врбаса, од локалитета „Црни вир“ до некадашњег висећег моста у насељу Чесма.

Насип на Врбањи је изграђен 2004. године, а оштећен у поплавама 2014. године. Тада је урађена његова привремена санација, међутим проблем није трајно ријешен.

Посљедњим ннспекцијским надзором, утврђена су четири оштећења на насипу укупне дужине од око 170 метара.

  • На основу регистрованих оштећења обалоутврде видљиво је да она представљају негативни утицајни фактор на стабилност, а самим тим и на функционалност насипа који би требало да штити домаћинства у насељу Чесма од плављења – истакао је Јанко Кецман, начелник Одјељења за инспекцијске послове.

Што се тиче насипа на ријеци Врбас, на локацији некадашњег висећег моста, који је срушен у поплавама 2014. године, уочена су два активна клизишта укупне дужине око 50 метара.

  • С обзиром на блиско међусобно растојање ова два клизишта могуће је њихово обједињавање у јединствено клизиште. Нестабилности које су уочене утичу на стабилност овог дијела насипа и потребно их је санирати – наводи Кецман .

Средства за санацију ова два насипа обезбједила је Влада Републике Српске, а цијели посао је у надлежности ЈУ „Воде Српске“,  које су надлежне за одржавање насипа и обалоутврда на Врбасу и Врбањи.