Почела обнова пјешачке зоне код Палате предсјeдника

Друга фаза реконструкције централне пјешачке зоне, на потезу између Палате предсједника и Банског двора, данас је и званично почела, у оквиру радова, вриједних 1,2 милиона КМ.

Послије обнове Банског двора и прошлогодишње, прве фазе обнове популарног „Паркића“, на ред је, у наставку пројекта, дошао и плато између Банског двора и Палате предсједника, па све до првих угоститељских објеката у „Паркићу“.

Градоначелник Игор Радојичић, који је данас обишао локацију будућег градилишта, изјавио је да се овим радовима наставља обнова и реконструкција урбаног језгра града. Он је прецизирао да је реконструкцијом, осим поплочавања, предвиђена изградња водоводних и оборинских инсталација, нова амбијенталне расвјете и клупа, те обнова дрвореда.

  • Пошто је ријеч о веома важном простору, јер се овдје налази улаз у Палату предсједника и у Бански двор, дрворед ће линијом пратити све наведене садржаје. Биће рађено по истом узорку као у првој фази реконструкције, с тим да ће бити отклоњена постојећа денивелација, јер је овдје некада била улица – образложио је Радојичић. Он је додао да се код пројектовања овог простора посебно водило рачуна о слијепим и слабовидим лицима, те лицима са инвалидитетом, због чега ће на овом платоу бити уграђена линија за слијепа и слабовида лица, као и прилази за особе са инвалидитетом.

Радојичић је нагласио да ће након заршетка радова у другој фази, идуће године услиједити и завршна фаза обнове централне пјешачке зоне све до Народног позоришта РС.

  • У току је јавни конкурс за идејно рјешење ужег центра града од старе аутобуске станице до Улице Васе Пелагића. Вјерујем да ћемо до краја године добити то рјешење и онда бисмо могли да почнемо и са уређењем тог простора. Центар града, настављајући се на архитектгуру из времена бановине, добиће један потпуно нови печат и нови изглед – рекао је Радојичић.

Начелник Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић, казао је да ова фаза реконструкције пјешачке зоне подразумијева радове на површин од око 2.900 квадратних метара, што је двоструко више у односу на прву фазу, кад је реконструисан простор популарног „Паркића“.