Посао од 150.000 КМ: Мали пројекти, а велика корист

Двадесетак бањалучких насеља до сада је успјешно реализовало тзв. „мале пројекте“ у појединачној вриједности од 2.500 КМ, у оквиру ширег плана којим се настоји изаћи у сусрет мјештанима за ситне интервенције у простору.

Ради се о јединственом пројекту, вриједном око 150.000 КМ, којим се настоји у свакој од 57 мјесних заједница покушати ријешити ситнији проблеми. Све предложене поправке и интервенције предложили су сами мјештани, односно њихови представници у савјетима мјесних заједница.

Начелница Одјељења за општу управу Сања Павловић, истиче да су кључни изазови за реализацију ових пројеката отежани процеси јавних набавки и незаинтересованост понуђача да конкуришу за послове релативно мале појединачне вриједности.

  • Из тог разлога, до сада смо, по јавном позиву из 2017. године, овај посао урадили у 20 од укупно 57 мјесних заједница. За интервенције у још 28 мјесних заједница морали смо поновити набавке, а тренутно је у току потписивање уговора са будућим извођачима радова, тако да је за очекивати да ће и у овим насељима ускоро услиједити те, мале интервенције – казала је она.

Према њеним ријечима, за изабране пројекте из девет мјесних заједница два пута је понављан поступак јавне набавке, али ти поступци нису прошли пошто се нико није јавио на тендер или је, пак, достављена понуда била знатно скупља у односу на процјењену вриједност.

Она је подсјетила да је Град прошле године по први пут издвојио средства за суфинансирање пројеката мјесних заједница, и то на основу приједлога самих мјештана, односно њихових савјета који су имали могућност делегирати до два пројекта у појединачној вриједности до 2.500 КМ.

Од „малих пројеката“ до сада су, између осталог, реализовани у МЗ Лауш 1, гдје је санирана ограда око ОШ „Свети Сава“, затим изграђена чесма код спомен костурнице у Дракулићу, урађена стаза на школском игралишту подручног одјељења ОШ „Станко Ракита“  у Дебељацима, те набављене лампе за уличну расвјету у  Рекавицама 1.

У међувремену, објављен је и нови јавни позив за 2018. годину, који је отворен до 10. јула.

  • Очекујемо да по окончању јавног позива добијемо приједлоге одређених пројеката које ће делегирати мјесне заједнице путем савјета, а које ћемо у коначници успјешно реализовати – рекла је Павловићева.

Према њеним ријечима, и ове, као и прошле године, буџетом је за ове сврхе планирано 150.000 КМ. Према позиву, могу се предложити највише два пројекта која се, углавном, односе на рјешавање мањих инфраструктурних радова, вањско и унутрашње уређење објеката и дворишта мјесних заједница, као и уређење значајних објеката и њихове околине на подручју мјесне заједнице.

 Санирана ограда око ОШ ″Свети Сава″ на Лаушу

Санирана ограда око ОШ ″Свети Сава″ на Лаушу