Помоћ привреди: Дупло више новца за недостајућа занимања

Град Бања Лука ће ове године издвојити 200.000 КМ за суфинансирање набавке опреме за извођење практичне наставе у средњим стручним школама, што је двоструко више у односу на прошлу годину. Ова мјера, осмишљена у сарадњи са више домаћих компанија, циљано је усмјерена на „производњу“ недостајућих дефицитарних занимања на тржишту рада.

 

За опремање стручних кабинета овогодишњим буџетом планирано је издвајање од 100.000 КМ, али ће предстојећим ребалансом градског буџета бити удвостручено, с обзиром на велику заинтересованост средњошколских установа.

Из градског Савјета за привреду, на чији је приједлог прошле године и уведена ова нова линија подршке за привреду, истакли су да ће ова улагања Града знатно утицати на подизање квалитета стручне наставе у средњим школама.

Велики број заинтересованих школа прошле године, како су навели из ресорног Одјељења за привреду, показало је да је увођење ове праксе добро и оправдано рјешење.

-Настављамо са овим послом и то уз повећана издвајања средстава – казао је начелник Одјељења за привреду Раденко Kомљеновић.

Он је нагласио да овај пројекат Град ради заједно са школама и заинтересованим компанијама, које финансирају дио средстава за школe са дефицитраним занимањима.

-Успјели смо мотивисати и предузећа и привреднике, који имају интересе за школoвање одређених занимања, тако да овај посао заједнички реализујемо – казао је он.
Комљеновић је подсјетио да су прошле године са уложених 100.000 КМ из буџета Града и уз подрушку партнера из привреде, дијелом опремљени кабинети шест средњих стручних школа.

Ријеч је: Технолошкој, Техничкој, Угоститељско-трговинско-туристичкој школи, Пољопривредној, Школи ученика у привреди и Електротехничкој школи „Никола Тесла“.

И овогодишња средства за опремање кабинета биће подијељена путем јавног позива, који би требало да буде расписан половином године.