Положени вијенци у спомен на јеврејске жртве

Полагањем вијенаца на јеврејско спомен-обиљежје на Новом гробљу у Бањој Луци, данас је обиљежен Дан сјећања на жртве Холокауста.

Уз представнике Јеврејске општине Бања Лука, вијенац је положио и градоначелник Бање Луке Игор Радојичић.

  • Јеврејска заједница је на нашим просторима трајала вијековима и иако није била бројна, оставила је дубок печат и на културу и на развој ових крајева. Бројне бањалучке породице биле су познате у развоју граду и њеном историјату. Нажалост, јако мало их је преживјело Други свјетски рат, а и данас су малобројна заједница – рекао је Радојичић.

Он је нагласио да у Бањој Луци обновљен, односно изграђен Јеврејски културни центар који је један од симбола тог вишевјековног присуства на овим просторима.

  • Ми и данас одржавамо блиске односе са државом Израел и јеврејском заједницом. Постоји велико међусобно разумијевање, поготово када је ријеч о страдању у Другом свјетском рату – казао је Радојичић.

Потпредсједник Јеврејске општине Бања Лука Ђорђе Микеш казао је да се на овај Дан када се обиљежава 75 година од Дана ослобађања Аушвица, подсјећамо страшних дешавања из Другог свјетског рата – Холокауста, у којем је живот изгубило шест милиона људи.

-Трудимо се да одамо почаст тим људима, али и да подсјетимо цијели свијет на то да се зло више никада не деси – рекао је он.

Како је навео, у цијелој БиХ тада је преживјело 30 одсто Јевреја, а када је ријеч о Бањој Луци од њих 400 који су ту живјели прије Другог свјетског рата – њих 340 је страдало.

Данас Јеврејска општина у нашем граду има 115 чланова.

Међународни дан сјећања на жртве Холокауста, који се у свијету обиљежава 27. јануара, установљен је 1. новембра 2005. године резолуцијом Генералне скупштине Уједињених нација.

УН су се опредијелиле да се Међународни дан сјећања на жртве Холокауста обиљежава 27. јануара – дана када је 1945. године ослобођен Аушвиц-Биркенау, најозлоглашенији логор смрти у поробљеној Европи.