Положени вијенци поводом Дана Републике

Поводом обиљежавања 9. јануара – Дана Републике Српске, градоначелник Бање Луке Игор Радојичић, у оквиру делегације Савеза општина и градова РС, положио је данас вијенце на спомен-обиљежје погинулим борцима Војске Републике Српске на гробљу Свети Пантелија у Бањој Луци. Радојичић је положио вијенце и на споменик палим борцима НОР-а у центру града и на Спомен-костурницу на Новом гробљу. Такође, вијенци су данас положени и на гробницу 12 бањалучких беба.

Вијенце су данас, поводом Дана Републике, положили и највиши званичници Републике Српске, затим представници Српске у институцијама БиХ,  представници Оружаних снага БиХ и Трећег пјешадијског Република Српска пука, те невладине организације проистекле из НОР-а и Одбрамбено – отаџбинског рата.

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, изјавила је да је обавеза Републике да се сјећа свих који су за њу дали живот и истакла да ће се у наредном периоду радити на јачању свијести о значају опстанка Републиек Српске и оснаживања њених институција.

– Они су Републику Српску, која је рођена у миру, одбранили у рату, и због тога данас уживамо слободу. Намјеравамо да јачамо свијест о важности опстанка Републике Српске и у нашој обавези је да заједно са народом радимо на јачању Републике Српске – рекла је предсједница Цвијановић.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, рекао је данас да је полиција Републике Српске једна од најјачих институција и да није случајан континуирани напад на њу, како би Српска остала без суштинских елемената државности.

– Отели су нам војску и сада покушавају да нам развласте полицију. Ово друштво је стабилно и мирно и поред појединачних случајева, а полиција обавља своје послове на најбољи могући начин и чини важан сегмент сигурног и здравог друштва у Српској – закључио је Додик.