Пола вијека од разорног земљотреса: Отворена изложба у Банском двору

У Банском двору вечерас је отворена изложба под називом „Земљотрес у Бањој Луци – 1969, солидарност, обнова и изградња“. Ова изложба је централни догађај обиљежавања 50. годишњице катастрофалног земљотреса, који је Бању Луку погодио 27. октобра 1969. године, остављајући иза себе потпуно разорен град.

Изложбу је свечано отворио градоначелник Игор Радојичић, који је рекао да је ова изложба највећа од три изложбе које су приређене у нашем граду поводом пола вијека од разорног земљотреса који је погодио Бању Луку. Он је нагласио да је то прича о великом страдању и многобројним жртвама, али и прича о великој људској солидарности коју су исказали становници нашег града, али и сви грађани тадашње Југославије.

  • Прошло је пола вијека од једног од најкатастрофалнијих догађаја у историји Бање Луке, у којем је живот изгубило 15 људи, преко 1.000 људи повријеђено, више од 80.000 објеката је оштећено или уништено, а заправо, град је доживио потпуно разарање – подсјетио је Радојичић.

Он је додао да је, практично од првог момента земљотреса, кренула прича о обнови града и то је најзначајнија прича о солидарнсоти свих грађана бивше Југославије са градом на Врбасу.

  • Помоћ је стизала са свих страна, а Југославија је је 1970. године донијела чак и закон о посебној помоћи Босанској крајини који је усмјерио огромна беспорвратна средства на ове просторе и омогућио опоравак. Град је након тог разарања добио потпуно нову слику, нестали су бројни, до тада познати објекти, али је настала једна нова Бања Лука коју углавном и данас знамо – закључио је Радојичић.

Ова велика изложба је заједнички пројекат Архива РС, Музеја савремене умјетности РС и Удружења архивских радника РС, а реализована је под покровитељством Града.