„Поезиофон“: Притиском на дугме, до поезије домаћих писаца

У оквиру програма „Прољеће у Бањалуци“, данас је испред Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске отворен „Поезиофон“, специфична амбијентална цјелина која је доступна грађанима у току цијелог дана.

Градоначелник Игор Радојичић, који је званично и пустио у функцију „Поезиофон“, казао је да је ово један од пројеката, које је Град подржао путем јавног позива.

-Сам пројекат испуњава неколико циљева из наше Стратегије развоја културе. Ради се о промоцији домаћих књижевника, оживљању малих простора с обзиром на то да је сада овај мањи простор испред Библиотеке обогаћен новим културним садржајем, а на својеврстан начин ради се и о промоцији ћириличног писма – казао је Радојичић, истичући да се нада да ће и нови позив за програме из културе такође понудити пројекте у складу са овим циљевима.

Директор Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске Љиља Петровић Зечић казала је да „Поезиофон“ представља уређај гдје притиском на одређено дугме бирате писца, тренутно доступних пет домаћих књижевника, и слушате његову поезију.

Идеја за „Поезиофон“, чији је циљ популаризација поезије, читања и лијепе књижевности уопште, потекла је од библиотекара, а технички дио урадио је Електротехнички факултет Универзитета у Бањој Луци.

-Осим пријатног кутка за одмор, сједење и слушање поезије, садржаји на „Поезиофону“ су промјењиви тако да ћемо у наредном периоду садржај попуњавати са причама, бајкама или пјесмама. Ослушкиваћемо наше суграђане шта они желе да чују – рекла је Петровић Зечић, те навела да је сам простор осмишљен тако да без обзира на радно вријеме Библиотeке, буде у функцији и на услузи нашим грађанима.