Градоначелник уручио прва рјешења о стипендирању студената

Градоначелник Игор Радојичић уручио је данас прва рјешења о стипендирању студената у академској 2017/18. години. Град ће укупно стипендирати 369 студената, и то по основу социјалног статуса право на стипендију је остварило њих 233, по основу успјеха 98 и по основу дефицитарног занимања 38 студента.

-Задовољан сам што настављамо дугогодишњу традицију Града Бања Лука. За ову школску, односно академску годину завршили смо избор стипендиста. На конкурс за додјелу стипендија пријавило се 475 студената, а данас је формално почео процес додјеле стипендија, јер смо уручили рјешења за десет студената – рекао је Радојичић и нагласио да је за студентске стипендије издвојено око 520.000 КМ.

Према његовим ријечима, и овај пут могао се стећи статус стипендисте по основу успјеха, те дефицитраних занимања које Град дефинише са Заводом за запошљавање и за ову годину то су три занимања: физика и билогија, наставни смјерови, те дипломирани инжењер електро-технике, рачунарство и информатика. И трећи основ, по којем се могла добити стипендија, јесте социјални статус гдје су породице погинулих бораца, ратних војних инвалида, дјеца у стању социјалне потребе са одређеним степеном инвалидности и сл.

Наташа Беднарчук, студент друге године Медицинског факултета која је добила стипендију Града по основу успјеха на студију, захвалила је Градској управи на стипендији, истичући да је уз материјалну подршку – ова стипендија показатељ да постоји неко ко цијени труд и залагање.

-Пуно смо труда уложили да остваримо најбољи просјек оцјена и само тим ову стипендију – казала је Наташа, чији је просјек оцјена 9,33.

Начелник Одјељења за образовање, здравство, омладину и спорт Драган Бањац рекао је да је читав процес избора стипендиста протекао транспарентно и да нема ниједне жалбе.

-И од стране Службе за ревизију јавног сектора РС, Град Бања Лука је по својим правилницима и условима по којим стипендира студенте, наведен као примјер локалне заједнице у РС – закључио је Бањац.

Иначе, студентска стипендија по основу успјеха на студију и према социјалном статусу износи 130 КМ, а стипендија за дефицитарна занимања је 250 КМ.