Подршка за 48 пројеката борачких удружења

Град ће подржати 48 пројеката 11 удружења из области борачко-инвалидске заштите, у укупном износу од 200.000 КМ. Истовремено, по основу другог гранта за суфинанасирање редовних активности удружења из ове области, којима је утврђен статус од интереса за Град, биће издвојено такође 200.000 КМ.

-Међу онима који ће бити суфинансирани у текућој години, су и четири пројекта неформалног запошљавања корисника борачко-инвалидске заштите. Такође, суфинансираћемо и пројекте подршке демобилисаним борцима Војске РС кроз рекреативни боравак на мору, одржавање парастоса за погинуле борце са подручја града, тражења несталих лица и слично – нагласили су из ресорног одјељења.

Како су појаснили, у овај грант сврстана су и средства за суфинансирање обиљежавања значајних догађаја и датума из ослободилачких ратова, бесплатног превоза грађана обиљежавању истих, те суфинансирање  активности фондација у циљу очувања ослободилачког карактера Одбрамбено-отаџбинског рата.

И за подршку редовним активностима удружења из борачке области, недавно је окончан јавни позив, према којем ће 200.000 КМ бити распоређено на девет удружења.

Тако ће Борачкој организацији града Бања Лука припасти 35 одсто расположивих средстава мјесечно, Градској организацији породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бања Лука 24 одсто, Градском одбору СУБНОР-а Бања Лука 17 одсто  и Градској организацији ампутираца УДАС 12 одсто расположивих средстава мјесечно. Осталим удружењима са утврђеним предметним статусом, средства се додјељују у мјесечним износима од три одсто, односно два одсто расположивих средстава.

Одјељењe за борачко-инвалидску заштиту ускоро ће расписати и нови јавни позив за избор удружења од интереса за град.