Повећане субвенције пољопривредницима: У току јавни позив за додјелу средстава

Субвенције пољопривредницима за побољшање квалитета земљишта повећане су ребалансом буџета, тако да је на располагању за ове намјене укупно 345.800 КМ.

Средства ће бити подијељена путем јавног позива који је расписао Центар за развој пољопривреде и села и који је отворен у наредних мјесец дана. Kонкурисати могу сва правна и физичка лица са пребивалиштем на руралном подручју града  Бање Луке, којима је пољопривреда основна дјелатност и који испуњавају одређене услове.

За ове субвенције средства су прикупљена на основу накнаде за претварање пољопривредног земљишта у непољопривредне сврхе и биће искориштена за суфинансирање пројеката чијом реализацијом се стварају услови за оспособљавање неплодног земљишта за пољопривредну производњу.

Како су навели из Центра за развој пољопривреде и села, основни циљеви додјеле ових субвенција јесу унапређење и јачање пољопривредног сектора, стварања тржишно оријентисаних произвођача, јачања њихове конкурентности и смањења стопе незапослености кроз оспособљавање и уређење пољопривредних земљишта која су деградирана, запуштена, која су лошијег квалитета или су неплодна, поправку и побољшање плодности земљишта, спровођење противерозивних мјера или мелиорације пољопривредног земљишта слабијег квалитета и спровођење поступка комасације.

Максимална средства која може остварити апликант утврђују су у висини 60 одсто од  вриједности пројекта, а не могу бити већа од 6.000 КМ по пројекту.

Минимална површина пољопривредног земљишта која се мора обухватити овим мјерама је један хектар, а максимална површина пољопривредног земљишта које се може пријавити износи пет хектара.

 

Конкурсне пријаве за додјелу средстава са свим прилозима, са назнаком „Средства за претварање пољопривредног земљишта“ потребно је доставити до 4. јула лично Служби за планирање и развој Центра, радним даном од 9 до 15 часова, или путем поште на адресу: Југ Богдана број 4, Бања Лука. Све додатне информације могу се добити у просторијама центра или на телефоне број: 051/433-639 или 051/433-622.

Јавни позив за расподјелу средстава прикупљених од накнаде за претварање пољопривредног земљишта у непољопривредне сврхе за 2018. годину можете погледати овдје.