Повећана издвајања за суфинансирање вантјелесне оплодње

Град Бања Лука објавио је данас јавни конкурс за додјелу једнократне новчане помоћи  за суфинансирање трошкова  једног поступка вантјелесне оплодње. За ову подршку брачним паровима из градског буџета биће издвојено 100.000 КМ, с тим да ће појединачни износ за суфинансирање процеса вантјелесне оплодње, умјесто досадашњих 2.500 КМ, бити повећан на 4.000 КМ.

Према условима конкурса, у моменту подношења пријаве на конкурс један од брачних супружника мора да има пребивалиште на подручју Града Бања Лука у непрекидном трајању од четири године и дуже, за разлику од претходног гдје су тај услов требало да испуњавају оба супружника.

-Ове године смо донијели измјене Правилника о додјели средстава за подршку пронаталитетној  политици Града Бања Лука – појединци у погледу износа средстава за ове намјене и пребивалишта на подручју Града Бања Лука, а све у циљу да унаприједимо тај процес односно да помогнемо паровима који имају проблеме да то ријеше на најбољи начин и стекну потомство – навели су из Одјељења за образовање, здравство, омладину и спорт.

Према њиховим подацима, Град је посљедње двије године подржао све пријављене и валидне захтјеве за вантјелесну оплодњу, којих је прошле године било осам, а 2018. године 35 захтјева.

-Извјештаје о утрошеним средствима из 2018. године до данас доставио је 21  подносилац захтјева, од којих је код седам лица процедура асистиране репродукције успјешно обављенa и рођено је осам беба – закључили су из ресорног одјељења.

Конкурс је отворен до 02. јула, а могу се пријавити жене до 42 године старости са пребивалиштем на подручју Бање Луке, које су искористиле право на све поступке биомедицински потпомогнуте оплодње на терет средстава Фонда здравственог осигурања Републике Српске, а да нису раније оствариле право на додјелу једнократне новчане помоћи код Града Бања Лука.

Пријаве на конкурс са потребном документацијом достављају се Одјељењу за  образовање, здравство, омладину и спорт  Града Бања Лука, а све информације у вези са јавним конкурсом могу се добити код самосталног стручног сарадника за здравство, путем телефона број: 051/244-444, локал 710, или директно – у канцеларији број 23.

Конкурс можете погледати овдје.

 Фото илустрација

Фото илустрација