Побијени шипови за вијадукт на “Паралели”

Радови на изградњи нове повезнице између Лауша и Паприковца, тзв. “Паралеле”, напредују добрим темпом, а ових дана бетонирани су шипови који ће “носити” вијадукт на будућој саобраћајници.

-Због конфигурације терена гради се вијадукт у дужини од 80 метара који се завршава на некадашњем “Воћњаку” одакле се спаја са будућом саобраћајницом према Лаушу- каже начелник Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић и додаје да се тренутно припрема постављање наглавних греда за вијадукт.

И на другој страни једног од највећих градилишта у граду, настављени су и радови на проширењу Улице Вида Симурџића. Ова улица ће представљати спој нове саобраћајнице на Лаушу због чега је неопходно проширити од Санске улице па све до “Воћњака”.

У оквиру ових радова, већ су изграђени потпорни зидови, на локацији у близини православне цркве на Лаушу како би се улица проширила и изградиле обостране пјешачке стазе, канализација и водовод.

Изградња „Паралеле“ је један од највећих, а због конфигурације терена, и најзахтјевних инфраструктурних пројеката у граду, вриједан 2,7 милиона марака. Према пројекту, предвиђена је изградња саобраћајнице у дужини од 800 метара, са 80 метара дугим вијадуктом, која ће направити спој Паприковца и Лауша, од цркве преко „Воћњака“ па до Улице Јована Рашковића гдје ће бити изграђена нова раскрсница са Зеленгорском.

Услови за изградњу ове изузетно важне саобраћајнице створени су након што се Град Бања Лука, послије вишегодишњег судског спора, уписао у земљишне књиге као власник некадашњег „Воћњака“, а средства за изградњу обезбједила је Влада РС.