План уређења центра града поново на јавном увиду

Нацрт Регулационог плана плана централног подручја града биће изложен на поновни јавни увид у периоду од 24. септембра до 1. октобра ове године, најављено је из Одјељења за просторно уређење.

Скупштина града је овај нацрт усвојила на посљедњој сједници која је одржана 5. септембра. Прихватањем овог нацрта, истовремено су усвојене и многе примједбе које су грађани дали приликом излагања на јавни увид претходног нацрта.

У односу на претходни документ, овим нацртом предвиђено је да се планирани кружни ток на Булевару цара Душана „враћа“ на садашњу локацију умјесто великог обухвата који би ишао око цијелог зеленог острва испод Ферхадије, а предвиђа се и доградња Техничке школе, у којој би била смјештена и Грађевинска школа.

Поред тога, неколико локација, на којима су биле планиране вишеспратнице, предвиђени су да буду „зоне“, односно неће се ићи на прецизирање спратности већ на коефицијент изграђености. Те измјене односе на локације код Техничке школе, преко пута Народне скупштине РС и на „Кастеловом ћошку“.

Поред тога, дио локација у центру града поново су планиране као зелене површине, као што су она код споменика бану Милосављевићу, паркића између Народног позоришта и Банског двора, као и локација у Улици Симе Шолаје. Истовремено, неколико локација у централном подручју или зона је предвиђено за провођење конкурса, на којем ће бити избрано најбоље идејно рјешење тих површина. То је планирано за простор од Храма Христа Спаситеља до предвиђеног споменика борцима Одбрамбено-отаџбинског рата, затим за простор од Банског двора до Народног позоришта РС као и локација старе аутобуске станице.

Нацрт плана централног градског подручја биће изложен на јавни увид у просторијама Института за грађевинарство (Улица краља Петра I Карађорђевића бр.92-98), Градске управе и мјесних заједница: Центар 1, Центар 2 и Булевар.

Нацртом плана обухваћен је простор који се налази између улица: Алеја Светог Саве, Вука Караџића, Јована Дучића, Грчке, Николе Тесле, Книнске, Булевара цара Душана, Краља Петра I Карађорђевића, Здравка Челара, Теодора Колокотрониса, ријеке Црквена, Горана Радуловића Бимбе и Васе Пелагића.

На увиду и други планови

Одјељење за просторно уређење обавјештава јавност да ће од 24. септембра до 24. октобра ове године на јавном увиду бити сљедећи регулациони планови.

  • Нацрт измјене дијела РП „Јелшинград“ РО факрика стројева, уређаја и алата – новелисани план

Нацртом измјене дијела плана обухваћен је простор који се налази уз комплекс производних објеката предузећа „Нови Јелшинград“ – Фабрика алатних машина.

Нацрт ће бити изложен на јавни увид у просторијама предузећа „План“ д.о.о. Бања Лука – Улица Младена Стојановића 26 А, у просторијама Градске управе и у просторијама Мјесне заједнице Лазарево 1, сваким радним даном, у времену од 8.00 до 16.00 часова.

  • Нацрт измјене дијела Регулационог плана за простор између улица: Булевар цара Душана, Омладинске, Радоја Домановића, Бранка Мораче, патре, Теодора Колокотрониса и лијеве обале Врбаса (Југ 7)

Нацртом Измјене дијела плана обухваћен је простор који се налази између улица: Патре, Краља Петра I Карађорђевића, Браће Мажар и мајке Марије, Војводе Момчила, Солунске, Милана Будимира, Душка Кошчице, Козарске, Љупка Рачића, Славка Родића и Исаије Митровића.

План ће бити изложен на јавни увид у просторијама предузећа „Индустропројект“ – Улица краља Петра II Карађорђевића, у просторијама Градске управе и у просторијама мјесних заједница Булевар и Кочићев вијенац, сваким радним даном, у времену од 8.00 до 16.00 часова.

  • Нацрт РП стамбеног насеља Шарговац 1

Нацртом плана обухваћен је простор који се налази између магистралног пута Бања Лука – Приједор, магистралног пута Бања Лука – Градишка, Дракулићке улице, дијела улице Мартиновац и границе обухвата Регулационог плана „Шарговац 2“ (са западне стране).

План ће бити изложен на јавни увид у просторијама предузећа „Геопут“  Бања Лука – Улица краља Николе 13, у просторијама Градске управе и просторијама Мјесне заједнице Шарговац, сваким радним даном, у времену од 8.00 до 16.00 часова.

За вријеме трајања јавног увида, све до 24. октобра 2018. године, свако физичко и правно лице може дати мишљење, примједбе и приједлоге на нацрте, уписом у свеску која ће се налазити у просторијама у којима ће нацрт бити изложен или их доставити у форми дописа Градској управи – Одјељењу за просторно уређење .