План капиталних инвестиција – кандидована 94 пројекта

Приједлог трогодишњег плана капиталних инвестиција на подручју града, у процјењеној вриједности од 160 милиона КМ, наћи ће се на дневном реду наредне сједнице градског парламента, заказаној за 30. мај ове године.

План капиталних инвестиција за период од 2018. до 2020. године, обухвата 94 кандидована пројекта. План се односи на инвестиције у области  привреде, комуналија, саобраћаја, културе и туризма, образовања, спорта, заштите животне средине и енергетске ефикасности, здравства и друштвених садржаја.

Како је планирано, у области привреде, пажња ће бити усмјерена на развој пословних зона, односно наставку реализације пројекта „Пословна зона – Рамићи“ Бања Лука, њеног инфраструктурног опремања и проширења али и на развоју нових пословних зона на подручју града, као што је успостављање нове пословне зоне „Јелшинград“ и развој предузетничке инфраструктуре.

Поред тога,  планирани су бројни пројекти у области комуналне инфраструктуре. Приоритет су улагања у изградњу и проширење водоводне и канализационе мреже, завршетак изградње и унапређење система даљинског гријања, те уређење водног режима и корита ријеке Врбас.

Међу капиталне пројекте у области саобраћаја, уврштени су и пројекти који ће се реализовати у сарадњи са „Путевима РС“ као што су: изградња Источног транзита од Улице Мајке Југовића до Улице Стевана Булајића, продужетак трасе Источног транзита, те кружна раскрсница на почетку Лауша. Као приоритет, издвојена је изградња новог Зеленог моста.

Полазећи од чињенице да Бања Лука располаже значајним ресурсима, туризам је препознат као перспективна област за развој града, те ће у овом планском периоду бити интензивиране активности на развоју туристичке понуде и инфраструктуре. Међу кандидованим пројектима посебно се издваја пројекат изградње парка „Сафикада“.

С обзиром на кандидатуру за Европску престоницу културе 2024. године, планирана је реализација пројеката у области развоја инфраструктуре у култури. Посебно је значајан пројекат санације Банског двора, који Град реализује у сарадњи са Владом РС, као и наставак активности на реконструкцији и ревитализацији тврђаве Кастел.

Потребно је истаћи да је у овај план уврштен и пројекат изградње мултифинкционалне дворане, у вриједности од 48 милиона КМ.

Истовремено, планом је предвиђена и доградња Основне школе „Бранко Радичевић“ на Старчевици, једне од најзагушенијих школа у Српској, као и санација регионалне депоније у Рамићима.

У план капиталних инвестиција уврштени су и пројекти чија се реализација наставља и након 2020. године. Такви пројекти су: реконструкција и ревитализација тврђаве Кастел, уређење водног режима и корита ријеке Врбас кроз урбано подручје града Бање Луке, реконструкција пјешачке зоне од Трга Крајине до Народног позоришта РС, те изградња пута за насеље Мотике.

Средства која су потребна за реализацију пројеката из плана капиталних инвестиција биће обезбијеђена из буџета, кредита, донација и приватних инвестиција.