Парастос у Гаравицама 5. септембра

Комеморација и парастос поводом обиљежавања страдања Срба у усташком злочину у Гаравицама 1941. године, ове године биће одржани без масовнијег окупљања због пандемије вируса корона, саопштили су из Завичајног удружења  „Уна“  и Одбора „Гаравице 41“,

-Ранијих  година, Град  Бања Лука  и Влада Републике Српске су на молбу удружења и одбора  „Гаравице 41“ обезбјеђивали аутобуски превоз до стратишта, али с обзиром на овогодишњу  ситуацију и на пандемију одлучено  је  да  се  комеморација  и парастос  одрже  уз  присуство  званичника, а  онима  који дођу у својој режији  и организацији упућује се молба да воде рачуна о свим мјерама заштите против корона вируса. Планирани протокол ће бити одржан у Гаравицама, у суботу 5. септембра, с почетком у 11 часова – саопштили су организатори.

Гаравице су једно од највећих стратишта српског народа у Другом свјетском рату, одмах иза Јасеновца и Јадовног. Подаци говоре да су за само два мјесеца 1941. године, на овом простору који је удаљен пар километара од Бихаћа, припадници усташког покрета убили око 12.000 људи, великом већином Срба.

 Фото архива

Фото архива