О нацрту градског буџета са грађанима Лауша

Јавна расправа о нацрту градског буџета за 2019. Године одржана је вечерас у насељу Лауш. Начелница Одјељења за финансије Божана Шљивар упознала је присутне грађане да се за наредну очекује благи раст прихода у буџету од 0,6 одсто. Она је нагласила да је буџет планиран на реалним основама и са опрезом.

– Боље је буџет планирати опрезније како не бисмо током године дошли у ситуацију да имамо дефицит. Ове године ћемо за социјална давања издвојити скоро 14 милиона марака што је око 14 одсто буџета, за комуналну инфраструктру 9,7 милиона, за саобраћајнице и путеве 4,2 милиона. Имамо већ уобичајена издвајања од 1,5 милиона марака за стипендије, а ту је и грант за пољопривреду од 1,1 милион КМ – рекла је начелница Шљивар.

Она је подсјетила да је Град ове године у капиталне пројекте уложио рекордних 30 милиона марака, а да је план за идућу годину 18 милиона, што ће вјероватно бити повећано. Шљивар је додала да Град од сљедеће године очекује годишње издвајање од 4,2 милиона КМ за покривање дугова Топлане АД, јер Град био гарант за њихове позајмице.

Шеф Одсјека за саобраћај Славко Давидовић казао је да Град и у унаредној години планира изградњу кружних раскрсница.

– Недавно је почела градња кружног тока код Делта планета и очекујемо да то буде готово у првој половини наредне године, а план је да градимо и кружне токове на раскрсници улица Исаије Митровића и Солунске те Триве Амелице и Младена Стојановића. Ту је и градња пута у Мотикама те у Шарговцу – нагласио је Давидовић.

Бранко Мишић из Одјељења за комуналне послове је навео да нас у сљедећој години очекује наставак пројекта водоснабдијевања “Црно врело” подстситем Бронзани мајдан, затим проширење подсистема Рекавице 1, наставак пројекта четврте висинске зоне у Чесми те градња водовода у Јагарама.

Предсједник Савјета МЗ Лауш Небојша Матић, рекао је да је један од приоритета грађана Лауша саобраћајно отварање према другим дијеловима града те наставак водоводних пројеката у насељу.