Очекује нас у 2020. години: 30,5 милиона КМ за нове јавне пројекте

Више од 30 милиона КМ идуће године биће уложено у велике јавне пројекте – нове путеве, мостове и водоводе, чиме ће бити настављен вишегодишњи тренд значајних буџетских улагања у нову градску инфраструктуру, наводи се у нацрту градског буџета за 2020. годину.

Буџетским нацртом, који ће наћи пред градским парламентом идуће седмице, предвиђена је реализација низа великих инфраструктурнмих пројеката, предвиђених Стратегијом развоја Бање Луке и планом капиталних инвестиција.

За капитална улагања у 2020. години биће уложено 30,5 милиона КМ, са посебним нагласком на пројекте изградње низа нових водовода и путне инфраструктуре. Захваљујући том улагању, биће изграђено 56 километара нових водовода по селима и приградским насељима у оквиру пројекта  „Вода I“, али и започет нови пројекат под називом „Вода II“. Ови пројекти изводе се са стратешким циљем да, у периоду од три године, 95 одсто становништва на цјелокупном подручју Бање Луке буде покривено системом водоснабдијевања.

Истовремено, овим новцем биће финансирана изградња новог моста у Српским топлицама, који би требало да буде и завршен у идућој години, те почетак радова на највећем градском мосту – оном у Доцу. Такође, биће настављен велики пројекат изградње централне улице у Шарговцу,  који ће започет ове године, изградњом километра нове, модерне саобраћајнице, као и још једна изузетно важна, нова саобраћајница – попречени пут преко некадашње „Економије“, који ће направити нови спој између Лауша и Паприковца и трајно ријешити саобраћајне гужве на овом потезу.

Поред тога, у буџету за 2020. годину уврштен је и низ већ започетих пројеката, као што су наставак обнове и изградње нових друштвених домова, са циљем оживљавања друштвеног живота на селима и приградским насељима, обнова и изградња нових вртића, нових амбуланти породичне медицине, спортских терена и теретана у природи. Конкретни пројекти у овим областима биће накнадно прецизирани кроз програме Одјељења за комуналне послове и Одјељења за саобраћај у наредној години. Свеукупно, буџетски оквир за идућу годину пројектован је на износ од 146,6 милиона КМ.

У Одјељењу за финансије, које је припремило буџет, истичу да се очекује раст укупних прихода од 4,2 одсто, док се повећање пореских прихода очекује у износу већем за 6,2 одсто.

 Фото: архива

Фото: архива

За социјална давања, између осталог, биће издвојено 15,7 милиона КМ, односно 6,7 одсто више у односу на ову годину.

  • Повећање се највећим дијелом односи на Центар за социјални рад, у оквиру којег су планирана средства за дознаке појединцима у износу од 13,1 милиона КМ, што је пораст од 7,8 одсто у односу на први ребаланс овогодишњег буџета. Код Одјељења за борачко-инвалидску заштиту, дознаке појединцима су планиране у износу од 720.000 КМ, средства за стипендирање ученика и студената планирана су у износу од 1,5 милиона КМ – наводе из Одјељења за финансије.

Како је планирано, за грантове ће бити издвојено 8,2 милиона КМ, што је за милион марака више у односу на текућу годину. Тим новцем, између осталог, биће финансирани бесплатани превентивни прегледи становништва, односно акција „За твоје добро“, за коју ће бити издвојено 600.000 КМ.

  • Међу тим грантовима, издвојили би и сљедеће: за пројекте мјесних заједница на уређењу простора (170.000 КМ), програме борачких организација (500.000 КМ); суфинансирање пројеката од интереса за Град (300.000 КМ), обнову дотрајалих фасада (350.000 КМ), културу и туризам (800.000 КМ), хуманитарна удружења из области социјалне заштите (600.000 КМ), пројекте удружења грађана, националних мањина и вјерских организација (450.000 КМ); удружења из области спорта (2,9 милиона КМ) и рад омладинских организација (81.000 КМ) – истичу из Одјељења за финансије.

У области привреде, планирано је финансирање даљег развоја и проширење капацитета Пословне зоне „Рамићи“, у што  ће бити уложено 770.000 КМ. За субвенције за запошљавање биће издвојено 950.000 КМ, подстицаје пољопривредницима 1,15 милиона КМ, те 140.000 КМ за опремање кабинета за праксу средњошколаца.

Уколико нацрт буџета за 2020. годину добије подршку одборника, јавне расправе о највжанијем градском документу биће одржане од 6. до 14. новембра ове године. Град Бања Лука позива све суграђане да се активно укључе у доношење градског буџета учешћем на јавним расправа и давање приједлога и сугестија на буџет.