Отворен ауто пут Бања Лука – Добој

Дионица аутопута од мјеста Друговићи до Прњавора у дужини од 25 километара данас је свечано отворена. Тиме је завршена изградња аутопута „9. јануар“ од Бање Луке до Добоја у укупној дужини од 72 километра, за шта су издвојена 402 милиона евра.

Свечаном отварању, уз високе званице Републике Српске и Србије, присуствовао је и градоначелник Бање Луке Игор Радојичић који је казао да је ово веома значајан дан за Бању Луку и Републику Српску.

-Прије 10 година пројекат изградње мреже ауто-путева који је тада предложен у Народној скупштини Српске изгледао је веома амбициозно и далеко. Два мандата касније Бања Лука се налази у центру путне мреже – рекао је Радојичић.

Он је нагласио да мрежа ауто-путева има велики економски и национални значај за Бању Луку.

-Национални, јер боље повезује све територије Републике Српске, а економски јер практично добијамо јединствен економски простор од Градишке до Добоја, који представља нову добро повезану економску регију са око 500.000 становника. То је добра економска претпоставка за економски развој, развој услуга, али је важно и за образовање, здравство и све остале секторе – рекао је Радојичић.

Он је подсјетио да је прије двије седмице Бања Лука добила прву награду за град најбрже урбане трансформације у саобраћају у протеклих годину дана.

-Захваљујући властима Републике Српске, на челу са Цвијановићевом и Додиком, и другим републичким институцијама, од јуче смо путно отворени од Бронзаног Мајдана према Санском Мосту, а данас према Добоју, са претпоставком даљег повезивања према Приједору – рекао је Радојичић.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је, током свечаности отварања пута, да је ово срећан дан за Републику Српску јер је ауто-пут отворен за садашње, али и за генерације које долазе.

-Завршавамо данас овај велики пројекат. Поносан сам и срећан због тога. Ово је пут националне интеграције, јер ћемо у наредних шест година изградити ауто-пут од Добоја до Дрине, односно Србије – рекао је Додик.

Свечаности су, осим Додика, присуствовали и предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић, премијер Српске Жељка Цвијановић, министар иностраних послова Србије Ивица Дачић, потпредсједник Народне скупштине Ненад Стевандић, министри у Влади Српске и директор „Ауто-путева Републике Српске“ Душан Топић, те градоначелници Бање Луке, Добоја, Прњавора и Лакташа, те бројни грађани.

Дужина ауто-пута од Бање Луке до Добоја је 72 километра, а изградиле су га домаће компаније. Од сада ће се та дионица прелазити за око сат времена.