Отворена „Крајишка кућа“: На полицама 300 домаћих производа

У Бањој Луци је данас отворена „Крајишка кућа“, прва продавница пољопривредних производа са подручја наше регије. На полицама овог објекта налази се готово 300 производа око 50 произвођача домаће хране са подручја Бање Луке и Крајине.

Градоначелник Игор Радојичић, који је свечано отворио „Крајишку кућу“, казао је да је ово лијеп поклон граду за његов рођендан.

-Бања Лука је и село, и пољопривредна производња и рурални развој. „Крајишка кућа“ је нешто аутентично, чиме желимо да подстакнемо домаћу производњу и промовишемо домаћи производ – истакао је он.

Како је навео, у плану је проширење овог објекта односно уређење нових објеката у којима би се продавала роба нешто краћег рока трајања.

-Циљ нам је да се даље развија домаћа производња, да имамо стандардизацију и квалитет што је предуслов да производ привуче и домаћег и страног купца – казао је Радојичић.

Он је најавио да је у плану да се „Крајишка кућа“ отвори и у Требињу, како би се производи одавде пласирали и на тржишту гдје традиционално има пуно гостију.

Директор  Центра за развој пољопривреде и села, Драшко Илић рекао је да су уз велику подршку Града, отворили објекат гдје ће наши пољопривредни произвођачи моћи да изложе своје производе.

-Очекујемо увећање броја пољопривредних произвођача и прерађивача и самим тим производа које ће овдје излагати. Пољопривредни произвођачи су добили мјесто гдје могу да изложе своје производе,  а суграђани и туристи мјесто гдје могу купити домаћи производе – закључио је Илић.

Министар пољопривреде, водопривреде и шумарства  у Влади РС, Борис Пашалић казао је да је ово лијепа идеја, која има за циљ да доведе у везу произвођаче и потрошаче.

-Актуелна ситуација са епидемијом корона вируса најбоље је показала колико је важна производња хране за један град или државу – нагласио је Пашалић.

На полицама „Крајишке куће“ купци могу да купе искључиво домаће производе и храну органског поријекла, и то: сиреве, мед, чајеве, сокове, џемове, вина, ракије, сухомеснате производе, те велики избор козметичких производа као што су мелеми, етерична уља, биљне капи и слично.

Тренутно, радно вријеме биће од 8 до 18 часова радним данима, како је и одређено одлукама Штаба за ванредне ситуације.

Скупштина града је у децембру прошле године додијелила простор Центру за развој и унапређења села за оснивање „Крајишке куће“ на Булевару цара Душана, преко пута Тржнице.

У близини „Крајишке куће“ прошлог априла је почела са радом и „Херцеговачка кућа“ у Бањој Луци, која нуди посјетиоцима производе из велике гастрономске понуде Херцеговине – разне врсте вина, сирева, меда, чајева, пршута, слатког и киселог програма, као и  природну козметику, произведену без вјештачких адитива и арома.