Отворена изложба радова конкурса за мултифункционалну дворану

Изложба радова пристиглих на Међународни конкурс за израду идејног рјешења будуће мултифункионалне дворане у Бањој Луци, отворена је вечерас у Каменој кући на тврђави Кастел.

Изложено је свих 110 радова из 38 земаља свијета, а изложбу је отворио градоначелник Игор Радојичић који је уједно био и предсједник жирија који је изабрао најбоља рјешења.

Он је нагласио да је Бања Лука, захваљујући овом конкурсу, постала предмет интересовања струке у цијелом свијету и да је веома задовољан изабраним рјешењима.

  • Бања Лука би требало да добије непоходан садржај који у овом моменту нема. Уједно, нова конгресна дворана ће сигурно бити и симбол Бање Луке XXI вијека. Презадовољни смо одзивом архитеката из цијелог свијета као и квалитетом радова који је понуђен – рекао је Радојичић и упутио честитке архитектонском тиму из Београда, побједницима овог конкурса.

Градски архитекта Иван Рашковић, такође члан жирија, казао је да су најбоља рјешења изабрана у жестокој конкуренцији, јер је око 2.000 архитеката широм свијета радило на рјешењу у вези са Бањом Луком.

  • Можемо слободно рећи да је наш конкурс успио и са становништа културног прогагандног средства за једну средину, јер се име Бање Луке помињало на свим свјетским континентима управо захваљујући овом конкурсу – навео је Рашковић.

Вечершањем отварању изложбе присуствовали су чланови побједничког тима из Београда као и представник трећепласираног на конкурсу, такође из Београда, док представници тима који је освојио другу нагараду, из Загреба, нису били у могућности да дођу.

Изложба је за све заинтересоване отворена до 30. септембра ове године.

Награђени

Првонаграђено рјешење дјело је архитектонског тима из Београда у сљедећем саставу: Милош Јокић, Ненад Стијовић, Никола Гјоргјиевски, Стефан Илић, консултант Миодраг Грбић и сарадници Стефан Даниловић, Јована Ковачевић, Јелена Златановић и Тијана Мачкић.

Другу награду освојио је ауторски тим загребачког архитектонски биро „BIRO space society“ у саставу: Хрвоје Арбанас, Саша Кошута, Марио Краљ, Дора Лончарић и Вана Павлић.

Трећа награда иде у руке ауторском тиму из Београда у саставу: Слађана Миливојевић, Милан Ђурић, Дејан Милетић, Александру Вуја, Предраг Живковић, Селма Лазовић, Милена Димитрић, Саша Димитрић, и Тихомир Дичић.

Поред њих, комисија је, због значајних ахитектонских достигнућа, похвалила шест радова који су дјело архитеката из Шпаније, САД-а, Јапана, Индонезије и Црне Горе.