Отворена изложба идејних рјешења будуће пјешачке зоне

Градоначелник Бање Луке Игор Радојичић и градски архитекта Иван Рашковић отворили су вечерас у Банском двору изложбу идејних рјешења будућег изгледа централне градске пјешачке зоне коју чине сви пристигли радови о тој теми.

 

Радојичић је подсјетио да је завршен међународни конкурс за избор најбољег идејног рјешења за изглед тог простора – на потезу од старе аутобуске станице до Улице Васе Пелагића.

„Стигло је 12 приједлога из различитих крајева свијета. Додијелили смо три равноправне друге награде јер по пропозицијама није могуће додјелити више од једне прве награде. Нисмо се могли одлучити за једну прву награду и комбинација ова три рада, чији су аутори из Србије, представља будући изглед централне градске зоне“, рекао је Радојичић.

Према његовим ријечима, за простор испред садашњег Музеја савремене умјетности предвиђен је за музејски трг са спомен-обиљежјем посвећеном Првом свјетском рату, али и са трговском површином која треба бити простор за окупљања, концерте и слично.

„Поред садашњег споменика бану Светиславу Милосављевић према Улици Васе Пелагића предвиђено је парковско-споменичко подручје са великом пјешачком зоном, оивичено стамбено-пословним зградама“, додао је Радојичић.

Он је изразио наду да ће се у наредној години моћи видјети бар обриси новог рјешења центра града, истичући да ће за његову комплетну реализацију требати много времена.