Оживљена пријератна пракса: Спортске секције поново у свим бањалучким школама

Са почетком нове школске године, ђаци у свих 26 основних школа на подручју Бањe Луке биће у прилици да се баве жељеним спортским активностима у оквиру спортских секција, без плаћања било каквих накнада и чланарина.

Формални оквир за овај, дуго припремани пројект отворен је данашњим потписивањем уговора између Града, директора школа и 27 професора физичког васпитања, који ће, захваљујући овом ангажману, бити у прилици да стекну неопходно радно искуство.

Градоначелник Игор Радојичић, који је, у име Града, потписао уговор са директорима и професорима, изразио је задовољство што ће овај пројекат коначно заживјети у пракси, поготово што је првобитно било замишљено да његова реализација крене још прије шест мјесеци, али је почетак каснио због компликованих процедура у вези добијања потребних сагласности.

– Корист од реализације овог пројекта је вишеструка, с тим да је у највећем интересу саме дјеце. Циљ је да се подигне физичка активност код дјеце, што је посебно значајно ако знамо да је у посљедњих неколико година знатно повећан број основаца са обољењима кичме, претилости и сличним знацима недостатка физичке активности. С друге стране, пројект је добар и за саме професоре физичког васпитања, који су у прилици да, кроз овај пројект, стекну неопходно радно искуство која им се, у потрази за послом, поставља као услов – рекао је Радојичић. Он је додао да се на овај начин, по узору на пријератну праксу, ствара добра база и за саме спортске клубове, који ће бити у прилици да из школских спортских секција регрутују оне најталентованије.

Младен Чеко, један од професора који ће радити са дјецом у школама, изразио је задовољство што ће основци имати прилику да се баве спортом у своји школама, без плаћања било каквих накнада.

– Драго ми је што коначно почиње провођење овог пројекта, који ће помоћи највише самој дјеци која ће бити у прилици да се баве жељеним спортом – рекао је Чеко.