Од 18. маја систематски прегледи будућих првачића

Систематски прегледи будућих првачића почињу 18. маја, а обављаће се у амбуланти у Мјесној заједници Нова Варош, гдје се иначе налази и савјетовалиште за дјецу.

Како су саопштили из Дома здравља, медицинско особље Специјалистичких педијатријских амбуланти врши позивање и заказивање термина систематских прегледа за дјецу.

„Прегледи ће се обављати у временском периоду од 12:00 до 20:00 часова, сваким радним даном, на 20 минута, како бисмо избјегли боравак већег броја лица у чекаоницама”, истакли су из ове здравствене установе.

По обављеном систематском прегледу, педијатар ће издати налог за вакцинацију која је обавезна прије поласка у школу. Дјеца се вакцинишу одмах по обављеном систематском прегледу у Центру за вакцинацију, који се налази на истој локацији. Такође, педијатар ће издати упутницу и за систематски преглед дјетета код дјечијег стоматолога, а ти прегледи ће бити организовани у стоматолошкој амбуланти у ОШ „Георги С. Раковски“.

Дјеца, рођена 2013. године, која су регистрована у некој од приватних педијатријских амбуланти, своје систематске прегледе такође обављају у Специјалистичким педијатријским амбулантама ЈЗУ „Дома здравља“.

Из Дома здравља апеловали су на родитеље дјеце, која су регистрована у приватним педијатријским амбулантама да позову број телефона: 051/247-347 и наруче их на систематски преглед за упис првачића.

Како је планирано, систематски прегледи за првачиће требало би да буду завршени до половине јула 2020. године.

„Тренутна епидемиолошка ситуација захтијева да се придржавамо прописаних мјера од стране Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске. Сходно томе, родитељи који долазе у пратњи дјеце дужни су да носе заштитне маске и рукавице, те одржавају препоручену физичку дистанцу од других лица“, закључили су из Дома здравља.

Дом здравља Бања Лука од ове седмице почео је и са одређеним број редовних услуга, а детаљније о томе погледајте овдје.

 Дом здравља почео са пружањем одређеног броја редовних услуга (Фото архива)

Дом здравља почео са пружањем одређеног броја редовних услуга (Фото архива)