Од сутра поново „Бл бајк“: Бањалучани могу бициклом на посао

Од сутра, 13. априла, Бањалучани ће моћи да користе „Бл бајк“, односно систем аутоматског изнајмљивања бицикала.

-Бицикле ћемо ставити у функцији како би сви они којима је то неопходно могли да га користе умјесто путничког аутомобила или пјешачења – казали су у Одјељењу за саобраћај и путеве.

Како су истакли, крајем марта, Европска федерација бициклиста (ECF) је позвала све градове да се јавни бицикли ставе у функцију, наводећи да је употребом бицикла за одлазак на посао мања могућност контакта него пјешачењем, да вожња смањује стрес и побољшава ментално здравље, те да позитивно утиче на одржавање имуног система.

-Апелујемо на кориснике да користе прописане мјере заштите, а радници одјељења ће вршити редовну дезинфекцију бицикала, терминала и опреме – поручили су из ресорног одјељења.

Тренутно је на подручју града пет локација са укупно 36 бицикала, које су опремљене одговарајућим терминалом и системом за изајмљивање и паркирање бицикла, с планом проширења овог система на још један терминал.

Локације се налазе у центру града – Улица краља Петра I Карађорђевића (преко пута зграде Градске управе), код воденог парка Аквана, у Улици Мајке Југовића код Студентског центра „Никола Тесла“, у Парку „Младен Стојановић“ и у Обилићеву на раскрсници Цара Лазара и Источног транзита.