Од сутра нова ковид амбуланта у Доцу

Од сутра, 20. октобра, са радом ће почети ковид амбуланта у насељу Долац, у којој ће бити збрињавани пацијенти позитивни на корона вирус, најављено је након данашњег састанка градоначелника Игора Радојичића и директорице бањалучког Дома здравља Невене Тодоровић.

Градоначелник Игор Радојичић, рекао је да се процјена од прије два мјесеца, да би долазак јесени могао значити и пораст броја обољелих, показала исправном, те да је због тога извршена благовремена припрема за отварање ковид амбуланте.

  • На овај начин одвајамо ковид позитивне пацијенте којим ће примарна заштита бити пружана на локацију у Доцу, а, са друге стране, растерећујемо дио капацитета за остале пацијенте на поликлиници. Амбуланта је оспособљена средствима Града и Кабинета предсједника РС – истакао је Радојичић, те изразио захавлност запосленима у Дому здравља који носе огроман посао на леђима већ осам мјесеци.

Он је додао да сва доступна сазнања говоре да је, у овом тренутку, вирус тешко зауставити, али да морамо учинити све да успоримо његово ширење како не бисмо преоптеретили здравствени систем.

Директорица Дома здравља Невена Тодоровић, упозорила је да се епидемиолошка ситуација на подручју Бање Луке значајно погоршала у посљедње три недјеље, те да биљеже константан дневни и недјељни раст броја обољелих од ковида.

  • У Бањој Луци, у овом тренутку, имамо 809 лица позитивних на корона вирус, те преко 1.300 лица у изолацији. Све наше службе су изузетно оптерећене, те молимо све грађане да се придржавају прописаних мјера и да буду стрпљиви у контакту са здравственим радницима, јер смо све расположиве капацитете ставили на распологање у борби против корона вируса и покушавамо да очувамо доступност примарне заштите на територији града – закључила је Тодоровић.

Ковид амбуланта у Доцу ће радити сваким радним даном од 8.00 до 16.00 часова, а у амбуланти ће радити доктор породичне медицине, а по потреби биће ту и гинеколог, радиолог, психолог и психијатар.