Од петка панорамским бусом до Бањ брда

Од петка, 27. јула, Бањалучани и туристи моћи ће до Бањ брда доћи и панорамским мини бусом. Према распореду вожње, туристички бус ће на сваких сат времена превозити туристе и грађане од станице код Фабрике обуће „Бема“ до споменика на Бањ брду. Прве вожње почињу у петак, а, у знак промоције, тог дана ће све вожње бити бесплатне.

Шеф Одсјека за саобраћај Славко Давидовић прецизирао је да ће мини бус полазити радним даном од 15 до 20 часова, а викендом и нерадним даном од 9 до 20 часова. Поласци од „Беме“ биће на пуни час, а повратак са споменика на Бањ брду на сваких 30 минута.

– Цијена карте у једном правцу биће једну КМ, а за дјецу до пет година ће бити бесплатна. Путници ће моћи да уђу на три станице, једну код фабрике обуће „Бема“, другу код рампе,  а трећа на пола пута између рампе и ресторана „Новак“.  Долазна станица је код споменика палим борцима на Бањ брду – казао је Давидовић.

Он је додао да се градска администрација одлучила на овај корак како би изишла у сусрет свима онима, који нису у стању или напросто не желе, да до најпопуларнијег градског излетишта дођу пјешице.

-Ова услуга посебно ће значити старијим особама и лицима с инвалидитетом и њиховим породицама, који желе да посјете ово излетиште, а до њега не могу доћи пјешице – казао је Давидовић.

Он је додао да је првобитна идеја била да се на Бањ брдо долази туристичким возићем на електрични погон, али се од ове замисли одустало пошто се на расписани тендер није пријавио ниједан понуђач. Давидовић је нагласио да је, као алтернатива, одлучено да се превоз на Бањ брдо организује панормским мини бусом.

На основу проведене јавне набавке, вожње су повјерене превозничком предузећу „Алдемо турс“.

И телескоп нови садржај за туристе

С циљем обогаћења туристичког садржаја и концепта обогаћења Града тзв. ситним интервенцијама у простору, од петка ће, поред панорамске вожње, на Бањ брду бити инсталиран и телескоп, који је донирао бањалучки Ротари клуб. Уз помоћ овог телескопа, туристи и рекреативци биће у прилици да разгледају панораму Бање Луке из потпуно нове перспективе.