Одржан округли сто „Одговорно власништво и збрињавање напуштених паса“

Округли сто „Одговорно власништво и збрињавање напуштених паса“ одржан је данас у Градској управи са циљем размјене мишљења и искустава организација и појединаца, који се баве заштитом напуштених животиња, бољим положајем и односом према животињама, односно кућним љубимцима.

Уз службе Града, учесници овог скупа били су представници Кинолошког савеза РС, Ветеринарске коморе РС, УГ КОлиба, ветеринарске амбуланте, друштва за заштиту животиња, Удружење ветеринра БиХ, те грађани – волонтери.

-Позвали смо  организације, удружења и особе које су својим  залагањем за провођење добробити животиња дали и дају значајан допринос рјешавању овог питања, те сматрамо да ће лично искуство присутних и учешће на овом скупу помоћи у предлагању и дефинисању даљих активности Града – рекали су из Одјељења за комунлане послове.

На округлом столу је представљен рад хигијеничарске службе и Градског прихватилишта за напуштене псе у Бањој Луци, те истакнут значај  и обавеза означавања паса.

-Наглашен је значај одговорности власника као  алфа и омега успјешног рјешавања питања напуштених паса. Такође је било говора о успјешној сарадњи Града и „Dogs Trust“, те је и овом приликом изражена захвалност тој организацији на финансирању и провођењу едукације ученика основних школа и стерилизацији напуштених и власничких паса – навели су из одјељења и додали да сарадња са Dogs Trust-ом траје и да се наставља и у 2019. години.

Према њиховим подацима, током протекле три школске године, 23.697 ученика је учествовало у овој едукацији. У протеклој години, извршена је стерилизација  814 уличних и 138 власничких паса.