Одржано 15. “Зимско прело”

Традиционална културно – спортска манифестација „15. Зимско прело“одржана је вечерас у Горњој Пискавици.

Градоначелник Игор Радојичић, отварајући ову манифестацију, рекао је да домаће становништво из поткозарских села воли овај догађај, који се већ и проширио с обзиром на то да су овдашње културно-умјетничко друштво, храна и обичаји са овог краја били представљени и на сајмовима у више земаља.

-Очито је да постоји потреба да се одржи један овакав догађај односно ношња, храна и остали елементи традиције – истакао је Радојичић.

Град уз подршку самој манифестацији, према његовим ријечима – на неколико локација у поткозарским селима покушао је да обезбиједи  мјеста која ће вратити и омогућити друштвени живoт.

-Управо овдје у Писаквици урадили смо дјечије и спортско игрaлиште, а сада радимо у Поткозарју. Завршен је друштвени дом у Верићима и Драгочају и сада радимо пројекат за дом у Мишином хану. Када је ријеч о неколико околних села, ту је и веома важно питање водоснабдијевања и у том смислу ове године радимо неколико кракова водоводне мреже према овим крајевима – закључио је Радојичић.

И овогодишњу манифестацију обиљежили су такмичење у „старим спортским дисциплинама“, наступи крајишких пјевачких група, као и програм КУД „Пискавица“.

Уручене су и награде за најбољег домаћина, најбољег ратара и најбољег воћара. Присутни су имали прилику и да дегустирају народна јела.

Из Туристичке организације града Бања Лука истакли су да је “Зимско прело“ дио цјелокупне туристичке понуде Бање Луке, које увијек изазове дивљење код гостију из иностранства.

Организатори „Зимског прела“ су чувари обичаја из МЗ Горња Пискавица у суорганизацији са Туристичком организацијом града.