Одржана сједница Штаба за ванредне ситуације: Упознајте се са закључцима

Штаб за ванредне ситуације Града позива грађане, с обзиром на појаву земљотреса као појаве за коју се не може предвидјети када ће наступити, да не стварају панику и да предузму радње и поступке у складу са Упутством за грађане у случају земљотреса, које је објављено на званичној интернет страници Града Бања Лука.

Градоначелник Бање Луке Драшко Станивуковић, послије вечерашње сједнице Штаба, навео је да се сутра живот у Бањој Луци враћа у нормалне токове, те да ће градске предшколске установе радити уобичајено и да родитељи одлуче за своју дјецу хоће ли их послати у вртић.

Како је нагласио, сутра ће представници Цивилне заштите посјетити вртиће и дати им одређене упуте у вези са превентивним поступањем у оваквим ситуацијама.

Штаб је на вечерашњој сједници донио и закључак да се и друге службе и установе Града и субјекти заштите и спасавања интензивирају активности на спровођењу мјера заштите и спасавања, посебно на упознавању запослених са поступцима у случају земљотреса, путевима евакуације на сигурна мјеста и другим радњама.

Закључци су донесени, како је истакао градоначелник Станивуковић, свеобухватним радом са свим надлежним институцијама и службама.

Сеизмолог Весна Шипка из Одсјека за послове цивилне заштите и професионалне територијалне ватрогасне јединице, истакла је да је сеизмичка активност на подручју града почела још јуче ујутро, око 6.30 часова када су суграђани могли да осјете земљотрес из епицентралног подручја Петриње.

Како је навела, данашње подрхтавање тла које се осјетило у нашем граду било је интензитета 5 до 6 степени Меркалијеве скале и не може изазвати оштећења објеката.

-Шест степени Меркалијеве скале може да изазове љуљање висећих објеката у унутрашњости зграда, евентуално падање неучвршћених објеката који су на зиду, а што се тиче оштећења објеката то су мања оштећења на најстаријим и најлошијим објектима. То није разлог за панику – казала је она.

Посебно је истакла чињеницу да прогноза земљотреса не постоји на овом нивоу развоја сеизмологије и да то нема везе са стручношћу особа које раде у том сектору и техничко-технолошким развојем.

-Оно што је значајно рећи, са аспекта историјских чињеница, јесте да се у очекује смиривање тла односно накнадни удари који ће сви бити мање магнитуде и које ће грађани Бање Луке можда и осјетити. Важно је да се не ствара паника, прегледајте своје објекте и прилагодите њихову унутрашњост у смислу да нема висећих објеката, а у случају да се деси удар сачекајте у објекту да се заврши, затим изађите и удаљите се довољно далеко од објекта. Са мало појачаним опрезом користите лифтове – савјетовала је Шипка.

Комплетне закључке са вечерашње сједнице Штаба за ванредне ситуације погледајте у наставку или ОВДЈЕ.