Одржана расправа о нацрту градског Статута

Јавна расправа о нацрту Статута Града Бање Луке, који је Скупштина града усвојила на сједници одржаној 31. јануара ове године, одржана је вечерас у Банском двору.

Градоначелник Игор Радојичић казао је да је нацрт Статута усаглашен са Законом о локалној самоуправи донесеним крајем 2016. године, те усклађен са другим прописима, попут изборних РС и БиХ. Према његовим ријечима, текст Статута је пречишћен, нема суштинских и крупних, него има више мањих измјена.

-Ради се о нешто мало другачијим процедурама конституисања органа Града и Скупштине Града, примопредаје дужности између функционера, што су нови прописи у Закону о локалној самоуправи. Нешто новости је и када је ријеч о савјетима мјесним заједницама и грађанској иницијативи. Савјети МЗ су прошле године први пут бирани непосредно на изборима, који су исти као и општи избори, и њихов начин конституисања, опозива, функционисања, попуне је нешто другачији у односу на раније прописе, али то је опет у вези са Изборним законом РС и упутством саме Републичке изборне комисије – појаснио је градоначелник Радојичић.

Члан Савјета МЗ Драгочај Милан Вучковић, рекао је новинарима да је са аспекта те МЗ – оно што је добро дефинисано новим Статутом чињеница да је сада за ванредно сазивање збора грађана потребно пет одсто бирачког тијела тј. потписа, у односу на ранијих 20 одсто.

Подсјећамо, сви заинтересовани своје примједбе и сугестије на нацрт Статута могу доставити све до 14. марта ове године, и то путем електронске поште: primjedbe@banjaluka.rs.ba.

 

Нацрт је објављен и на сајту Града и можете га погледати овдје.