Одржана Богојављенска литија и пливање за Часни крст: Остајемо јаки и уједињени око Цркве

Велики хришћански празник, Богојављење, у Бањој Луци је данас обиљежен традиционалном литијом и пливањем за Часни крст на ријеци Врбас.

Богојављенске свечаности започеле су светом архијерејском литургијом у Храму Христа Спаситеља, коју је служио епископ бањалучки господин Јефрем. Након тога, улицама Бање Луке, прошла је свечана литија у којој су, између осталих, учествововали градоначелник Драшко Станивуковић и предсједник Скупштине града Младен Илић.

По доласку литије на Градски мост, одржан је вјерски обред, а потом је Часни крст спуштен у ријеку Врбас. До крста је пливало 12 младића, што је мањи број у односу на раније године због прописаних мјера, а први до крста је допливао Срђан Јолић.

Градоначелник Драшко Станивуковић, рекао је да пливање за Часни крст представља вијековну традицију и обичај православних народа.

Он је подсјетио да је прошлогодишња литија одржана у атмосфери борбе народа Црне Горе за очување светиња у овој земљи. Уједно, Станивуковић је упутио честитке побједнику Срђану Јолићу, али и свим момцима који су учествовали у пливању за крст.

– Данас, у доба пандемије, наш народ је показао вољу, саборност и снагу. То је доказ да упркос свему остајемо јаки и уједињени око вјере и Цркве. Поносан сам што Град подржава једну овакву манифестацију која најбоље осликава нашу вијековну традицију, и то ћемо његовати и у будућности. Овај догађај ће увијек имати подршку Града, те желим да се захвалим и Епархији бањалучкој и господину Јефрему на сарадњи, коју ће град Бања Лука и даље његовати. Свима нека је срећан и благословен празник Богојављење – поручио је Станивуковић.

Побједник у пливању за Часни крст, Срђан Јолић, рекао је да трећи пут плива за крст и да му је ово друга побједа.

– Пливање зими ми не представља проблем, јер сам активни ватерполиста и пливач, тако да ми пливање за Часни крст представља огромно задовољство и част. Привлачи ме љубав према води и према вјери и због тога сам данас овдје – закључио је Јолић.

Галерија фотографија: