Одлазак шампиона: Бања Лука се опростила од Маријана Бенеша

Бања Лука се данас, пригодним комемеративним скупом, опростила од Маријана Бенеша, прослављеног боксера и једног од најтрофејнијих спортиста у историји града на Врбасу.

На посљедњи починак испратили су га бројни грађани, пријатељи и поштоваоци његовог дјела.

У обраћању грађанима и породици, градоначелник Игор Радојичић рекао је да се Бања Лука данас опростила од једног од најпознатијих и најтрофејнијих спортиста града.

-Данас нас је окупио посљедњи аплауз нашем шампиону. Бања Лука Маријана сматра својим, иако је рођен у Београду, а дјетињство провео у Тузли. Међутим, он је пола вијека становник града на Врбасу. Данашња комеморација није скуп уобичајеног карактера већ једно сентиментално сјећање на Маријана, његове успјехе и љубави, његову страст и живот. И када ми обични смртници окончамо свој пут, име Маријана Бенеша сијаће још дуго нас нашим градом – поручио је Радојичић у препуној сали Банског двора.

Он је најавио да ће се Бања Лука Бенешу одужити тако што ће једна од градских улица понијети његово име.

Од великог спортисте опростио се и Миле Шестић, прослављени бањалучки дизач тегова.

– Маријане, пријатељу мој, од тебе се опраштам без суза и плача, баш онако како би ти желио. Изгубио си овај посљедњи меч али си младе научио шта је понос – казао је Шестић.

Драган Батар, прослављени бањалучки боксер и некадашњи предсједник Боксерског клуба Славија казао је да нема мјеста у Европи, а да нису чули за Маријана Бенеша.

– Гдје год да сам отишао и коме год да сам рекао да сам из Бањалуке одмах био добио договор: ‘Бенеш, Бенеш’. Маријан је био велики спортиста и још бољи човјек. Једном приликом када је морао да се бори против Звонка Вујина а када га је побиједио није славио већ је заплакао и рекао ми: ‘Како да славим када сам срушио свог идола’. Такав је био Маријан Бенеш – казао је Батар.

Боксерска легенда Тадија Качар каже да је Маријан Бенеш увијек са ринга одлазио уздингута чела, без обзира да ли је побиједио или изгубио.

– Тешко ми је прихватити да нас је напустио сјајни борац и шампион. Био је борац, џентлмен, патриота и велика људина. Имао је челичне песнице, лавље срце и уметничку душу. Његовим одласком отишао је највећи међу нама. Драги пријатељу, ти си одавно у легенди, сада си само закован у златни рам – рекао је Качар.

На посљедњи починак Маријан је испраћен уз химну Хеј Словени и под југословенском тробојком.

Маријан Бенеш рођен је у Београду 11. јуна 1951. године. Дјетинство је провео у Тузли, а 1967. године долази у Бањалуку. 1973. године постао је аматерски шампион Европе у Београду, а 17. марта 1979. године, у историјском мечу против Француза Жилбер Коена, постао је и професионални првак Европе. Из бокса се повукао 1983. године. О његовој бриљантној каријери најбоље говоре бројке. У каријери је имао 299 мечева, 272 је завршио побједом, изгубио је само 16, а 11 је завршено без одлуке. Међу професионалцима, Бенеш је имао 39 мечева, од којих је 32 добио (21 меч нокаутом) а шест је изгубио, док је један меч завршен неријешено. Велики број мечева и тешка болест, оставили су велик траг на Маријаново здравље. Бенеш је преминуо у Бањој Луци 4. септембра 2018. године и сахрањен је на гробљу Свети Марко у породичној гробници.

Уз породицу и бројне грађане, комеморацији су присуствовали и највиши званичници Републике Српске – предсједник Републике Српске Милорад Додик и предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић, те министрy у Влади РС.