Оборени сви рекорди: 31 архитекта у „трци“ за изглед новог моста у Доцу

На међународни конкурс за идејно рјешење будућег моста у Доцу пријављен је 31 рад, међу њима и њих 10 из иностранства. Судећи по броју пријављених на конкурс, који је закључен ноћас, тачно у поноћ, ово је најмасовнији одзив за архитектонско рјешење неког пројекта јавне инфраструктуре у скоријој историји Бање Луке.

Конкурсна комисија, у чијем раду, између осталих учествује и творац чувеног моста на Ади у Београду, данас је отворила све пријављене радове, у оквиру процеса вриједног око 20.000 евра, колико ће добити првонаграђени рад.

Комисија има задатак да у року од мјесец дана оцијени и вреднује све пристигле радове, те се опредијели за најбоље. Уз домаће стручњаке, у раду Комисије учествује и свјетски познат архитекта Петер Габријелчич, творац моста на Ади у Београду.

Изградња моста у Доцу, према оквирним плановима, могла би почети на јесен идуће године. Прије тога, мора бити изабрано идејно рјешење, израђен главни пројекат, ријешена имовинско-правња питања, као и начин финансирања и избор извођача радова.

Начелник Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић, истиче да је план да нови мост има четири коловозне траке, бициклистичку стазу и тротоар за пјешаке.

– Нови мост ће изискивати проширење Мачванске улице да би са четири траке изашла на Булевар Степе Степановића, а даље се наставља крај Ђачког дома даље до источног транзита. С друге стране, у Доцу је потребно проширити Улицу Горана Радуловића Бимбе, гдје је планирано да мост иде преко Врбаса и тек ћемо онда имати једну функционалну цјелину – рекао је Сандић.

Пројекат је комплексан, како је нагласио – управо због тога што је потребно изградити нове приступне саобраћајнице, а постојеће проширити.

-Када нови мост буде завршен, мјештани Обилићева и Старчевице до центра града моћи ће стизати за три до четири минута. То ће значити потпуно растерећење оближњих мостова, а нарочито Градског моста – закључио је Сандић.